Els menjadors escolars no s’obriran a l’estiu

El Govern de Cerdanyola no obrirà aquest estiu els menjadors escolars per a cobrir les necessitats alimentàries dels infants més necessitats.

El passat ple de novembre es va aprovar una moció redactada per Bloc Municipal i presentada al plenari per CiU on es demanava que es garantís el dret a l’alimentació als infants en risc d’exclusió social. Josep Grau – ara tinent d’alcalde – va presentar la moció com una eina per “protegir i donar cobertura a tots els infants de la ciutat que pateixen situacions de desprotecció”, al mateix temps que va demanar a l’Ajuntament que habiliti de forma urgent els mecanismes possibles i que coordini l’àrea social i les escoles per tal de garantir tots els àpats fora de l’horari escolar i durant tot l’any. La moció també demanava garantir una partida pressupostaria per cobrir totes les despeses que es poguessin generar.

menjadorsescolars

Davant aquesta necessitat, el grup ciutadà “Cerdanyola Opina” va preguntar al perfil oficial de l’Ajuntament, via Twitter, si obririen els menjadors escolars aquest estiu. La resposta per part de l’Ajuntament va ser “Bon dia. No s’obriran”. Bloc Municipal va aprofitar per tornar a exigir a Compromís per Cerdanyola que “compleixi allò que el 2013 reclamava: obrir els menjadors escolars”.

Text de la moció

a pobresa infantil és la pitjor de les xacres que afecta a la civilització actual, segons dades d’UNICEF es parla que al món hi ha 600 milions d’infants que viuen en la pobresa absoluta, i si afegim que més de 200 milions d’infants pateixen explotació laboral el balanç no pot més que qualificar-se d’absolut fracàs.

Si mirem les xifres de l’estat espanyol, tenim pocs motius per a l’optimisme, segons UNICEF a l’Estat espanyol hi ha mes de 2.200.000 infants que estan per sota del llindar de la pobresa, i se situa en el lloc 26 de 29 respecte a la taxa de pobresa infantil, les dades també mostren que les llars amb menors amb tots els seus membres adults en situació d’atur ha crescut un 120% entre els anys 2007 i 2014.

En un context com l’actual, no pot ser que la pobresa infantil sigui invisible en el discurs polític, es per això que es fa especialment necessari posar als infants i a les seves famílies en el cor de l’agenda política.

L’Ajuntament de Cerdanyola ha de fer un gran esforç per a donar resposta a la creixent demanda de béns de primera necessitat com a conseqüència de la persistent crisi econòmica i l’augment de l’atur.

Els professionals del sector educatiu estan alertant que, cada vegada, són més els nens i nenes que no porten l’esmorzar o el berenar al col·legi, i fins i tot en el casos més greus, alguns d’ellsel dinar és l’únic menjar que fan complet al dia. Amb la finalització del període escolar deixa de funcionar el menjador escolar per a tots aquests infants. Cal recordar que la beca que reben durant el curs escolar, sovint és l’únic recurs que garanteix un àpat de molts nens i nenes.

És per tot això que el grup municipal de Convergència i Unió en nom del Bloc Municipal proposa els següents acords:

PRIMER.- Que l’Ajuntament, habiliti de forma urgent els mecanismes de coordinació necessaris entre els centres escolars i els serveis socials, salvaguardant la dignitat de les criatures i de les seves famílies, per que tots els nens i nenes de Cerdanyola tinguin garantit al menys un àpat equilibrat al dia fora dels períodes escolars.

SEGON.- Garantir l’esmorzar de tots els menors en risc d’exclusió social durant tot l’any.

TERCER.- Que s’incorpori la partida pressupostària corresponent per fer front a les despeses que es derivin de la posada en funcionament de les propostes anteriors.

Comparteix: