L’Agrupament Escolta Pau Casals presenta el seu projecte de col·laboració amb els refugiats

En un ambient festiu i ple d’activitats, l’Agrupament Escolta Pau Casals ha omplert d’esperança la Plaça Sant Ramon en la presentació del seu projecte de col·laboració amb els refugiats.

Activitats, espectacles, concerts, xerrades,… l’Agrupament Escolta Pau Casals va organitzar un ampli ventall d’actes per difondre el seu projecte que té com a objectiu ajudar a les persones que a hores d’ara estan sent maltractades per una Unió Europea que no mostra cap sensibilitat vers les persones que estan fugint de la guerra civil que va esclatar a Síria fa cinc anys. L’AE Pau Casals va plantejar el projecte fa un parell de mesos per “aportar el nostre granet de sorra a aquesta tragèdia”, deia Andrea Lamich, membre de l’Agrupament.

Un acte a destacar va ser la xerrada sobre els refugiats que van realitzar, donant veu a gent relacionada amb el tema, aportant així diferents punts de vista i explicant projectes solidaris sobre el terreny, en aquest cas, a Grècia.

Mayssa Refai és d’origen siri, i va explicar el seu punt de vista sobre l’origen del conflicte i els diferents fronts que s’enfronten ara mateix en territori sirià destruint pobles i ciutats i sembrant el terror. Per la seva banda, Gemma Poca, la infermera de l’EAP Vall de Tenes que ha col·laborat als camps de refugiats i l’autora d’un àudio que va posar la pell de gallina a molta gent de Catalunya, va explicar la situació dels immigrants un cop arriben a Grècia.

Per últim, Marina Ribas, una de les cerdanyolenques que ha viscut en primera persona la situació que s’està vivint a Grècia en els camps de refugiats, va presentar un projecte que s’està duent a terme a la ciutat de Salònica. El Centre Social Micrópolis està autoorganitzant un mecanisme per tal de dignificar l’espera al territori Grec a moltes d’aquestes famílies que fugen del terror de la guerra. Als pròxims dies publicarem una notícia donant més detalls sobre projecte de Micrópolis vers les persones refugiades.

L’Agrupació Escolta Pau Casals va publicar, al seu web, un comunicat per engrescar a la ciutadania de Cerdanyola a participar a la recollida de fons organitzada.

Ajuda’ns a tirar endavant el projecte. Som-hi tots junts!

Són moltes les notícies esfereïdores i indignants que rebem diàriament. Sovint, massa sovint, ens sentim impotents davant tanta injustícia, i acabem quotidianitzant coses que mai haurem pogut ser rebudes amb tanta normalitat. De tenir un cert sentit, com un mecanisme de defensa. Però malgrat tot no ens podem permetre caure en la passivitat. O ens podem permetre la por ni la desesperança.

Ja farà cosa d’un any, Europa està assistint al que s’ha anomenat la “Crisi dels refugiats”. Malanomenat, perquè és refugiat aquell qui rep refugi, i és evident que totes aquestes persones que fugen de l’horror, la guerra i a pobresa no han trobat res que s’hi assembli.

No és la primera vegada que Europa es mostra insensible davant una crisi humanitària, mentre va repartint misèria i conflictes arreu del món sense remordiments.

Si en alguna cosa hem de tenir esperança és amb nosaltres mateixos, amb la gent que creu i persevera. Henm de ser l’Europa que no és.

Des de l’escoltisme intentem formar persones lliures i crítiques, compromeses amb la solidaritat i la justícia. Des d’aquí seguirem treballant en el nostre projecte educatiu, intentant, com diria aquell pedagog, “educar per canviar les persones que canviaran el món”.

Però volem fer un pas més, des de la nostra modesta condició. Volem ser allà, amb la gent que pateix un exili que no mereix. Volem poder dir-ls que no estan sols, oferir-nos a ajudar en allò que necessitin i aportar la nostra experiència escolta.

De moment només tenim la voluntat i la decisió per emprendre aquest projecte.

Els caps de l’agrupament tenim pensat anar el mes d’agot a Grècia als camps de refugiats. Tot just comencem, així que ens falta molta informació, formació, preparació, concretar el projecte, fons i ajuts econòmics,…

Aquest escrit és una primera presentació del projecte, i és una invitació a propostes, ajuda, recolzament,.. i esperem que ben aviat puguem enviar-vos un segon escrit.

Tenim el convenciment que això sortirà bé i que podrem ser útils en la mesura del possible. Perquè el Cau som tots. Més enllà del compromís i l’esforç que els caps hi estem posant, sabem que ares i mares, excaps, escoltes d’arreu, amics i amigues, gent de Cerdanyola,… ens ajudareu en aquest projecte, com sempre heu fet. Un projecte que volem que també sigui vostre.

Ens veiem ben aviat.

Comparteix: