La confusió, protagonista del Ple Extraordinari sobre el PEM Guiera
El passat dijous el Govern va convocar un ple extraordinari sobre el Parc Esportiu Municipal Guiera, atenent a una demanda dels grups de l’oposició (PSC, C’s i PP), que van entrar una moció sol·licitant que l’Ajuntament gestioni i exploti el PEM Guiera de manera directa a partir del cinc d’agost, data en què finalitza la intervenció de les instal·lacions per part de l’Ajuntament.
La moció que es va debatre en el ple extraordinari, presentada per PSC, C’s i PP, reclamava la gestió directa de les instal·lacions del PEM Guiera i, en cas d’externalitzar-les, que aquesta externalització es faci amb un únic contracte, i no amb cinc, com ha fet el Govern Municipal.
Una votació confusa
Abans d’iniciar el debat sobre la moció, els grups proposants van voler afegir unes esmenes presentades per ICV-EUiA que demanaven la gestió directa de l’Ajuntament o la gestió a través de l’empresa municipal Cerdanyola Promocions. Altra esmena proposava que, en cas de tenir problemes per incorporar el personal que actualment treballa a les instal·lacions, es realitzi un contracte únic amb la condició de donar continuïtat al personal.
Aquestes modificacions havien de ser votades d’urgència a l’inici del ple, amb resultat d’empat tècnic (els 12 vots de l’oposició a favor, els 12 vots del govern en contra i l’abstenció del regidor no adscrit), motiu pel qual es van rebutjar les esmenes amb el vot de qualitat de l’alcalde. Victor Francos (PSC) va buscar el desempat preguntant si Daniel Mallén (ERC) podia votar, ja que està involucrat en un procés judicial amb la Federació Catalana d’Handbol (FCH). La secretària però, va considerar que aquesta demanda afectava només amb temes de contractes de gestió entre l’Ajuntament i la FCH, però no en temes de les instal·lacions del PEM Guiera, per tant “no hi ha conflicte d’interessos”, va apuntar. Aquesta decisió va ser posada en dubte pels grups de l’oposició, que consideraven que el tema que es tractava afectava directament a la FCH, motiu pel qual posaven en dubte el vot de Daniel Mallén.
Malgrat el rebuig de les esmenes, els grups proposants (PSC, C’s i PP) anunciaven que, a la votació final, votarien la moció considerant les esmenes incorporades, mentre que els partits que formen part del Govern (CxC, ERC i CiU) votarien la moció inicial. Finalment, la moció (o «les mocions») es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups municipals i l’abstenció de Jordi Miró que, igual que la resta de grups proposants, «no sabien què estaven votant».
La continuïtat dels treballadors, la prioritat de tots els grups
Amb esmenes o sense, en el que si estaven d’acord tots els grups amb representació al Consistori era que s’havia de garantir la continuïtat de les treballadores de les instal·lacions. Per aconseguir-ho, el Govern va anunciar que en els plecs de clàusules dels cinc concursos (amb una durada de sis mesos prorrogables en sis mesos més) hi ha la condició de donar continuïtat a l’actual plantilla.
L’oposició, a diferència del Govern, que ha dividit els serveis en cinc empreses diferents, va demanar un únic contracte, fet que, segons ells, reduiria costos. A més a més, també demanaven una entesa amb la FCH per resoldre el contracte i negociar el valor de reversió (xifrat en 2,3 milions en 2014). El Govern va anunciar que aquest valor seria menor, però no per haver negociat a la baixa amb la FCH, sinó perquè s’han de descomptar les inversions acordades amb la FCH que no es van realitzar, els costos de la intervenció i les factures impagades per la Federació.
Per la seva banda, Rosendo Calet (PP), proposava una opció diferent: mantenir a la FCH prestant els serveis sota el control de la Intervenció Municipal fins que l’Ajuntament tingui una societat capaç de gestionar les instal·lacions donant continuïtat al personal. Aquesta opció, però, no és possible, ja que, tal com va anunciar Iñigo Enterria (ERC), la FCH va renunciar a la seva gestió a l’estiu de 2014.
El cost del ple extraordinari
El ple extraordinari té un cost “extra” per les arques de l’Ajuntament, ja que cada regidor de l’oposició – i Josep Grau – cobrarà 379,44€ per assistència.