El MAC reuneix present i passat del Congrés de Cultura Catalana
El passat divendres 10 de juny, a les set de la tarda, al Museu d’Art de Cerdanyola es va efectuar la taula rodona que obre les celebracions del 40è aniversari del Congrés de Cultura a Cerdanyola, com a pròleg de les activitats que continuaran el mes de setembre.
La taula rodona “Recordant el Congrés de Cultura Catalana a Cerdanyola” va aplegar Albert Lázaro, impulsor del Congrés tant el 1976 com d’aquest aniversari, Isabel Casals i Couturier i Jaume Valls i Vila, participants en l’acte del 9 de juliol de 1976 al Casal de Cerdanyola, i Marta Rovira i Martínez, presidenta de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, entitat que continua vetllant per la labor feta fa quatre dècades. La taula va ser moderada per Isidre Grau i va comptar amb la salutació inicial de la Regidora de Cultura Helena Solà, que ha prestat suport a aquesta iniciativa.
L’acte va congregar gairebé 50 persones de molt diverses edats i procedències que van voler recordar aquells moments històrics de gran efervescència cultural i social entre 1976 i 1977, quan van sorgir tantes iniciatives per part de persones que avui encara estan influint en el teixit associatiu de la nostra ciutat. En el debat final es va constatar la necessitat de fer present a les noves generacions tota la labor efectuada pel Congrés amb la voluntat de configurar el futur país. La Fundació CCC està treballant en aquest sentit per aprofitar l’aniversari a nivell de tot el país. Així, se’ns va avançar l’emotiva entrevista que el passat novembre li van fer a Muriel Casals i Couturier, com a persona que hi va participar i que va seguir treballant pel país.
La celebració tindrà continuïtat els dies 17 i 18 de setembre, quan al Museu de Ca n’Ortadó s’inaugurarà una exposició amb els documents i imatges que va generar el Congrés a Cerdanyola, dins d’un programa d’activitats paral·leles que s’anunciarà oportunament. Del 19 de setembre al 2 d’octubre aquesta exposició serà visitable al vestíbul de l’Ateneu de Cerdanyola.
Es recorda que la Comissió d’aquest 40è aniversari ha fet una crida a la ciutadania que disposi d’imatges, documents o objectes relacionats amb el CCC a Cerdanyola, perquè els cedeixi temporalment per a l’exposició, tal com ja ho han fet els veterans fotògrafs Paulino Navarro, i Albert Pueyo , que van participar en el moviment de fa 40 anys. La recollida d’aquests materials es farà al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver i es retornaran un cop passada l’exposició.