Stop Direccional, gràcies a PP i C’s, aconsegueix que el ple torni a declarar Can Planas sòl contaminat

La Plataforma ecologista “Stop Direccional” ha aconseguit, gràcies a les regidores del Partit Popular i Ciutadans, tornar a instar a la Generalitat de Catalunya que declari l’abocador descontrolat de Can Planas com a sòl contaminat.

panorc3a0mica-abocadors_1Stop Direccional continua en una lluita defensada durant anys per moviments ecologistes: declarar Can Planas sòl contaminat. Per aquest motiu, i aprofitant que l’última vegada que es va instar la declaració a la Generalitat Ciutadans no formava part del Consistori, la plataforma ha tornat a posar sobre la taula un debat que va quedar tombat a la Generalitat amb els vots en contra de CiU, que llavors tenia majoria absoluta. Ara la composició del màxim òrgan català ha canviat i, amb la pèrdua de la majoria absoluta de CiU, la declaració de sòl contaminat pot estar més a prop.

La votació va ser aprovada per tots els grups polítics que formen part del consistori, llevat de CiU, actuals socis del Govern de Compromís per Cerdanyola, que es van abstenir. En aprovar-se la moció, els integrants de Stop Direcional i veïnes de Cerdanyola van aplaudir-la, mentre que, sorprenentment, el públic de Compromís (persones de la llista municipal i càrrecs de confiança) van guardar silenci.

Què passarà si es declara Can Planas sòl contaminat?

En aquest cas, la Generalitat hauria d’actuar realitzant una de les següents accions:

A. Excavar l’abocador i traslladar tot el seu contingut a un dipòsit controlat.

ab1

B. Excavar l’abocador i transportar tot el seu contingut, després de fer el tractament adequat, en una instal·lació fixa.

ab2

C. Excavar el sòl contaminat i tractar tot el seu contingut en l’emplaçament mateix (amb sistemes mòbils o muntables) i reblir el volum excavat amb sòl net o sòl tractat.

ab3

D. Instal·lar una barrera al voltant del volum contaminat. Això suposaria un aïllament total o parcial, segons les característiques de la barrera.

ab4

E. Tractar tot el contingut sense tractar el sòl contaminat.

ab5

Una comissió inútil

Un dels punts de la moció demanava la creació d’una comissió de seguiment de Can Planas. Tal com va dir Iñigo Enterria (ERC), aquesta comissió ja existia des de 2009. Malgrat tot, és una comissió inútil, ja que en tots aquests anys no ha convocat cap reunió.

Buenaño va demanar desactivar aquesta comissió e iniciar una nova on les entitats ciutadanes interessades puguin accedir, ja que a l’actual només poden anar els regidors.

“Mai s’hi ha construït a aquest ritme”

Víctor Francos (PSC) va recordar a Compromís per Cerdanyola que l’assumpte dels abocadors era un tema central del seu projecte de ciutat, tal com s’exposava al programa de la formació liderada per Carles Escolà. Francos va recordar el que deia CxC: “no es construirà res del Centre Direccional”. El regidor del PSC va dir “no he vist mai al govern local tanta gent a favor d’aturar el Centre Direccional, i no he vist mai construir al ritme i la rapidesa de construir al Centre Direccional com quan esteu governant vostés”.

Junqueras va demanar la declaració de sòl contaminat

Arran d’una pregunta parlamentària de l’ex eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, la Comissió Europea va decidir demanar explicacions sobre l’abocador industrial tòxic de la zona de Can Planas. La Comissió considerava que l’abocador podria incomplir l’article 13 de la Directiva 2008/98/CE, que obliga les autoritats a vetllar perquè els residus no malmetin ni l’aigua, ni l’aire ni el sòl, i a evitar la mala olor.

Els informes sostenen que el sòl de Can Planas conté substàncies tòxiques en quantitats superiors a la marcada pel Reial Decret 9/2005. D’aquesta manera, a la zona afectada es percep mala olor, a causa de la canalització dels gasos. Així mateix, cal recordar que, com a conseqüència de les reaccions químiques al subsòl, les aigües freàtiques arriben als 47° C.

El que ara és vicepresident Generalitat, Oriol Junqueras, va dir al 2011: ‘Hem d’aplicar la normativa europea de residus, perquè és la millor manera de garantir la salut pública’. ‘L’abocador de Cerdanyola s’ha de declarar sòl contaminat i, consegüentment, cal descontaminar la zona, per la qualitat de vida dels veïns i per la seva salut’, afirmava.

Convergència diu que no és sòl contaminat

Marc Costa, portaveu de CiU, va explicar els motius pels quals el seu grup no votaria a favor de la moció. Segons Costa, “els abocadors no es poden considerar com a sòl contaminat, perquè o és un abocador o és sòl contaminat”.

Aquestes mateixes paraules van ser les que van tombar el darrer intent de declarar Can Planas sòl contaminat, malgrat que el sòl de l’abocador de Can Planas, a causa d’una mala gestió de residus (abocaments incontrolats) conté contaminants en concentracions superiors a les que són pròpies i comporten un risc real per a la salut pública i pels sistemes naturals.

Comparteix: