S’activa el protocol de prevenció d’incendis a Collserola

L’operatiu estarà en funcionament fins al 18 de setembre. Es preveu un estiu amb temperatures altes i poques precipitacions.

Collserola_crematL’any 2015 va ser un any molt sec i el més càlid des de que es tenen registres (any 1914). Aquest estiu també es preveu que la temperatura serà superior a la mitjana i la precipitació inferior. En el que portem d’any hi ha un dèficit de precipitacions acumulat que pot fer que el risc d’incendi forestal sigui molt elevat. Els boscos de tipus mediterrani, com els de Collserola, tendeixen a inflamar-se fàcilment en determinades condicions meteorològiques, pel que és necessari extremar les precaucions en qualsevol activitat que es faci en zona forestal o en llocs propers. Des de la Secció de Medi ambient de l’Ajuntament, s’han fet aquest hivern les tasques preventives de manteniment de franges de protecció contra incendis a Can Cerdà, segons el que estava previst al pla de prevenció d’incendis forestals municipal i el plànol de delimitació de les urbanitzacions, edificacions i instal·lacions afectades per la Llei 5/2003.

Dispositiu de prevenció d’incendis

Com cada any, el Consorci del Parc de Collserola, en el marc del seu Dispositiu de Prevenció d’I ncendis Forestals, activarà el proper 30 de maig i fins el 18 de setembre les torres de vigilància, amb l’objectiu de detectar qualsevol incendi que es pugui produir. Aquest període podrà ampliar-se si les condicions climatològiques ho fan aconsellable per haver-hi un elevat risc d’incendi. A l’i gual que en anys anteriors els bombers de Barcelona i de la Generalitat tenen els seus equips preparats per si cal fer alguna actuació d’emergència. També els agents rurals i diferents cossos policials han iniciat les seves tasques de patrullatge per les zones forestals. Per part de l’Ajuntament, també seran presents en aquest dispositiu Tècnics de Protecció Civil Local i Policia Local per minimitzar el risc, fent especial control de les masies i urbanitzacions en zona forestal.

Com pot col·laborar la ciutadania de Cerdanyola del Vallès?

Tots els ciutadans i les ciutadanes han de vetllar per a què es compleixin els protocols de seguretat, no fer activitats amb risc d’incendi, i demanar l’autorització sempre que calgui. Per tant s’han de seguir els següents consells preventius:

Fins al 15 d’octubre està totalment prohibit fer foc en zones forestals i dins de l’àrea de 500 metres que les envolta.

  • No llençar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
  • No encendre focs artificials ni llanceu coets en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.
  • No utilitzar barbacoes que no estiguin autoritzades. Recordeu que han de ser d’obra i amb mataguspires.
  • Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-les a l’abocador o triturar-les, i en faran compost.
  • No deixar mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients.
  • Eliminar les branques que toquin la façana i allunyar de la casa les reserves de llenya.
  • Tenir a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d’aigua.

Què s’ha de fer en cas d’incendi forestal?

  • Trucar immediatament al telèfon d’emergències 112.
  • Seguir les indicacions donades per les autoritats.
  • Escoltar la ràdio per informar-se de la situació i de què cal fer.
Comparteix: