L’Ajuntament estalviarà 153.450€ gràcies a la instal·lació de LibreOffice

Durant les properes setmanes s’instal·larà a tots els ordinadors municipals el paquet d’ofimàtica LibreOffice, substituint l’Office de Microsoft. Aquest canvi comportarà un estalvi de 153.450€ a les finances municipals.

libreofficeAquesta substitució permet actualitzar a 2016 el programari dels terminals municipals sense haver de pagar les llicències corresponents si es fes pels paquets d’Office corresponents. L’estalvi per les arques municipals es quantifica en 153.450€ .

L’adopció del LibreOffice és, també, triar l’opció d’un programari fet col·lectivament, gratuït i lliure. S’universalitza el programari lliure, tal i com va aprovar en ple municipal. S’ha fet quan els tècnics municipals han comprovar que els programes especialitzats de gestió municipal funcionen perfectament emprant les solucions del LibreOffice.

LibreOffice
El LibreOffice és un paquet ofimàtic potent, gratuït, lliure i de codi obert per a Windows, Macintosh i Linux. Incorpora 6 programes per cobrir totes les necessitats de producció de documents i processament de dades: Writer, Calc, Impress, Draw, Base i Math. L’assistència i documentació és gratuïta gràcies a la comunitat, usuaris dedicats, col·laboradors i desenvolupadors.

El LibreOffice és un paquet ofimàtic madur (més de 20 anys d’experiència) i ple de característiques amb alguns avantatges molt grans:

  • És gratuït – no hi ha despeses de llicència i està disponible en molts idiomes (entre ells el català).
  • Llicència pública LGPL – es pot utilitzar, personalitzar, modificar i copiar amb assistència d’usuari gratuïta i suport dels desenvolupadors de la comunitat.
  • És un projecte de programari lliure impulsat per la comunitat: el desenvolupament és obert a nous talents i noves idees, i el programari es prova i usa diàriament per una gran i fidel comunitat d’usuaris;
  • S’obté una interfície gràfica fàcil d’usar, però alhora potent i fàcil de personalitzar – els usuaris del Microsoft Office trobaran el canvi senzill, amb un aspecte familiar.
  • És compatible amb els formats dels fitxers de Microsoft Office.
  • Més informació a https://ca.libreoffice.org

Programari lliure

El ple de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès celebrat el gener de 2012 aprovava per unanimitat, i a proposta del Compromís per Cerdanyola, una moció perquè l’Ajuntament adoptés programari lliure.

El servei de Sistemes d’Informació de l’Ajuntament ha fet proves pilot per anar incorporant paquets de programari lliure als ordinadors municipal. Problemes de compatibilitat amb programes de gestió interns, impedien el salt que ara es farà. L’adopció del LibreOffice permet que el programari especialitzat que s’empra als diversos serveis municipals continuï funcionant sense problemes.

Serveis interns municipals, com diversos gestors de continguts, programes de dades de dades o els necessaris pel funcionament dels webs municipals, són lliures. Alguns dels servidors municipals empren Linux, un sistema operatiu lliure, per al seu funcionament.

La propera fita: el correu electrònic

Actualment els tècnics municipals treballen per adoptar el sistema Outlook Web Access (OWA), que permet accedir al correu electrònic des d’un navegador, com si fos un Gmail, Yahoo, Hotmail, etc. Un cop migrat al sistema OWA, el personal municipal podrà accedir al seu correu des de qualsevol dispositiu (PC, mòbil, tauleta, etc.) que tingui accés a Internet. D’aquesta forma, també s’aconseguirà que el PC consumeixi menys recursos ja que l’Outlook no haurà d’estar contínuament funcionant.

Comparteix: