Avui se celebren unes eleccions poc democràtiques a la UAB

Durant el dia d’avui se celebren les eleccions per escollir qui serà rector o rectora de la UAB durant els propers quatre anys. El sistema de votació és poc democràtic, ja que, malgrat que pot votar tota la comunitat universitària, els catedràtics i els doctors, que tan sols representen el 3,21% de la comunitat universitària, tenen la majoria absoluta.

El rector o la rectora és elegit per la comunitat universitària, mitjançant elecció directa i sufragi universal lliure i secret entre els catedràtics funcionaris en actiu de la Universitat que presentin candidatura. La durada del seu mandat és de quatre anys, renovable per un únic mandat consecutiu.

Candidats a la rectoria. Imatge: UAB

Candidates a la rectoria. Imatge: UAB

Un sistema poc democràtic

El sistema electoral de la UAB és poc democràtic, ja que el grup A, format per catedràtics i doctors, malgrat representar només el 3,21% de la comunitat universitària, els seus vots representen el 51% al recompte. Això va provocar situacions anòmales com la que es va donar el 2012.

Imatge: Autònoma Rebel

Imatge: Autònoma Rebel

El 2012 un total de 5.892 persones van votar a Pere Solà, mentre que l’altre candidat, el catedràtic Ferran Sancho, va obtenir 2.544 vots, el que representava una proporció del 70% i el 30% respectivament. Tot i així, Solà no va ser rector pel sistema de vot ponderat que estableix la Llei Orgànica d’Universitats (LOU) aprovada pel PP -amb el suport de CiU- l’any 2001. Un sistema electoral molt criticat i titllat d’antidemocràtic pel fet de donar valor diferent als vots segons d’on provinguin.

La comunitat universitària es divideix, a efectes electorals, en quatre sectors: sector A, professorat doctor amb vinculació permanent a la Universitat; sector B, resta de personal acadèmic i el personal investigador en formació que exerceixi funcions de docència; sector C, estudiants de grau i de postgrau; i sector D, personal d’administració i serveis.

El vot a candidatura vàlidament emès per cada un dels sectors de la comunitat universitària es pondera de la forma següent: sector A, un 51% (segons el que disposa la Llei orgànica d’universitats); sector B, un 9%; sector C, un 30%; i sector D, un 10%.

Imatge: Autònoma Rebel

Imatge: Estudi UAB – IGOP

Avui es coneixeran els resultats

Aquesta nit, un cop finalitzat l’escrutini total de vots, la Junta Electoral General farà públics, en la web de la UAB, els resultats de vots a cadascuna de les candidatures i les dades de participació.

Comparteix: