La UAB acull la V Jornades d’Acompanyament amb Adolescents en medi obert

Demà 18 de maig, a partir de les 9 hores, la UAB acull la cinquena edició de les Jornades d’acompanyament amb adolescents en medi obert, que es desenvoluparà a l’auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres.

Imatge: uab.cat

Imatge: uab.cat

L’objectiu de la trobada és plantejar propostes per millorar l’acció socioeducativa en medi obert i conèixer les activitats que porten a terme els professionals diàriament. El comitè organitzador està encapçalat per Xavier Úcar, professor del Departament de Pedagogia Sistemàtica i Social, i Rafael Merino, professor del Departament de Sociologia.

Es tractarà sobre el medi obert com a espai educatiu en relació constant amb els espais quotidians on les persones interaccionen tant amb els iguals com intergeneracionalment: s’hi creen vincles des de les pròpies potencialitats, desitjos i motivacions. Vincles que contribueixen a la transformació personal i social.

A partir de les 9,45 h, tindrà lloc una taula rodona sobre el procés de relació educativa. S’analitzarà els diferents moments del procés a través de tres projectes. El primer d’ells, que tractarà sobre el primer contacte, es titularà “Intervenció socioeducativa amb grups organitzats” i mostrarà un projecte dut a terme per l’Ajuntament de Barcelona. El segon tracta sobre la motivació i s’exposarà el projecte “QuickSilver (atenció directa a joves-adolescents, una mirada comunitària)”, que ha estat desenvolupat a Hondarribia (Guipúscoa). La tercera i darrera fase d’aquest procés de relació educativa és la del seguiment i es presentarà el projecte “Escuela Móvil – Eskola Ibiltaria Proiektua” de Pamplona.

A les 11,45 h, es duran a terme sis diàlegs simultanis per analitzar diferents situacions que influeixen en la relació educativa: l’abordatge amb i per a les famílies dels adolescents, l’impacte de les TIC en el procés d’inclusió social, els contextos on es produeix la intervenció amb les entitats, el medi obert des de la perspectiva dels contextos educatius, la perspectiva del treball al carrer i la intervenció d’equipaments socials en aquests processos.

A les 15 h, començarà la conferència de Graeme Tiffany, professor de les universitats de Leeds Beckett i de Manchester, que parlarà sobre les oportunitats de la relació educativa en medi obert aportant les seves experiències com expert i investigador en aquest terreny. Tiffany és expert en adolescents i joves, així com en treball al carrer i a nivell comunitari.

Per tancar la jornada, es presentarà l’Associació Dynamika i posteriorment es debatrà sobre les conclusions extretes dels diferents diàlegs de la trobada. A la cloenda de la jornada, oferirà un monòleg l’humorista Miguel Àngel Martín.

La jornada, que es podrà seguir en directe per internet, està organitzada per la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, els ajuntaments de Badia del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Terrassa i Barcelona, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i la Diputació de Barcelona.

Comparteix: