Homofobia, sexisme, racisme… a la “Batalla de Gallos” del Roser

La Figa Rebel, col·lectiu feminista i anticapitalista de Cerdanyola, ha denunciat públicament, mitjançant un comunicat, expressions homòfobes, sexistes, racistes i xenòfobes que es van escoltar a la Batalla de Gallos del Roser de Maig.

La imatge no correspon a la "Batalla de Gallos" de Cerdanyola. Pertany a hiphopmadrid.com

La imatge no correspon a la “Batalla de Gallos” de Cerdanyola. Pertany a hiphopmadrid.com

 Me follo a tu madre mientras me la come tu hermana”, “eres un maricón de mierda”, i “negrata aprende a hablar” són tan sols tres de moltes altres expressions que es van poder escoltar en la Batalla de Galls del 30 d’abril en les Festes Majors del Roser de Maig.

La batalla de galls és una competició de rap d’improvisació que en general consisteix en humiliar al competidor contrari. Per atacar a l’adversari es varen utilitzar expressions de l’imaginari col·lectiu basats en els estereotips, perjudicis i l’ideari homogèni hetereopatriarcal, classista i racista. L’ús de l’orientació i de les pràctiques sexuals no normatives com a insult és homofòbia. Representar a les dones com a objectes sexuals a dominar és sexisme. Que la imatge de l’estranger, de l’immigrant, del pobre o de la classe baixa s’utilitzi com a negatiu i denigrant és racisme, xenofòbia o classisme. A través d’aquestes pràctiques es discriminen a tots aquells col·lectius o persones, i enforteixen la ideologia en la qual l’home, blanc, heterosexual, occidental i burgès és el dominant i el model a seguir.

Tot això no és quelcom puntual i extraordinari sinó estructural; els feminicidis, els assassinats i les pallisses a homosexuals, estrangers, immigrants, etc. són les pràctiques més visibles, però no les úniques, d’aquest sistema. Sistema que necessita d’una ideologia que el defensi i protegeixi, el qual es basa en l’odi al “diferent” i al que no compleix les normes (per a mantenir els privilegis i el poder d’uns pocs). En el que la homogeneïtzació i el control social són claus, per a canalitzar i dirigir pel “bon camí” als “desviats” i les “desviades” que no sucumbeixen a aquestes regles. A través l’humor, l’educació tant formal com informal, la cultura comercial, els mitjans de comunicació hegemònics i moltes d’altres pràctiques i eines es reprodueixen i es difonen els valors d’aquest sistema.

Per altra banda, no tan sols el contingut de la batalla de galls de dissabte va ser heteropatriarcal, sinó que també la forma; essent homes tots els participants, es va convertir en una competició de provar qui complia millor l’estereotip masculí hegemònic a través de la humiliació i la ridiculització del contrari. L’agressivitat, la humiliació, la violència verbal, etc., construeixen aquella construcció sociocultural que és la masculinitat; construcció bàsica, imprescindible i necessària per a perpetuar l’hetereopatriarcat.

Des de La Figa Rebel volem denunciar aquestes pràctiques que sostenen al sistema que ens oprimeix, ens explota i ens condiciona la forma de sentir, viure, pensar, relacionar-nos, fer l’amor, etc.. Hem de ser conscients i visibilitzar com aquests comentaris i actituds sostenen el sistema i discriminen i exclouen al “diferent”. Desfer-nos d’aquestes actituds és un pas més en aquest camí. Per últim, sabem que no va ser l’única situació en la qual es va presenciar aquest ideari i que acostuma a ser habitual i inconscient. En aquest sentit, EL PROTOCOL D’ACTUACIÓ PER UNES FESTES LLIURES DE VIOLÈNCIES HETEROPATRIARCALS esdevé una eina més que ens permet evitar aquestes situacions, i si es produeixen, donar una resposta.

Fem que el patriarcat i el capitalisme caiguin junts, per una societat diversa i sense cap mena de discriminació, opressió ni explotació.

Comunicat de La Figa Rebel.

Comparteix: