Neix la Plataforma Antifeixista de la Universitat Autònoma de Barcelona

Més d’un centenar d’estudiants han assistit a l’acte de presentació de la nova organització, que neix per combatre la presència a la universitat d’organitzacions amb relacions amb la ultradreta.

A les dues d’aquesta tarda, un grup d’estudiants han presentat la Plataforma Antifeixista de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a la Plaça Cívica del campus de Bellaterra. Al voltant d’un centenar d’estudiants han assistit a l’acte de presentació, que ha conclòs amb la crema d’una bandera amb l’àguila de Sant Joan –emblema franquista– mentre un grup d’estudiants despenjaven des de l’Edifici d’Estudiants una pancarta on es podia llegir: “Ni feixistes ni amics dels feixistes”. L’acte es produeix dues setmanes després que un grup de neonazis originés incidents al mateix campus.

La plataforma neix en rebuig a la concentració que un grup de vint-i-cinc neonazis del Vallès Occidental va protagonitzar el passat 22 d’abril a la UAB, durant un acte de les joventuts de l’organització espanyolista Societat Civil Catalana (SCC). Des de la nova organització antifeixista afirmen que és clau “assenyalar els vincles de SCC amb la ultradreta”.

La nova plataforma ha homenatjat a les víctimes del feixisme durant l'acte de presentació / Dani Tubau

La nova plataforma ha homenatjat a les víctimes del feixisme durant l’acte de presentació / Dani Tubau

Mitjançant la lectura d’un manifest, les integrants de la plataforma han fet un breu repàs “dels vincles de SCC amb organitzacions ultradretanes i xenòfobes, com Movimiento Social Republicano (MSR), Plataforma per Catalunya (PxC), Somatemps i Democracia Nacional”, entre altres. Segons les estudiants, “el dia de la presentació de SCC, al teatre Victòria, SCC va reservar seients per cinc dirigents del partit racista PxC. Javier Barraycoa, un dels membres fundador de SCC, és membre de Comunión Tradicionalista Carlista, partit d’extrema dreta, ultracatòlic i conservador, i el vicepresident de Somatemps, Josep Alsina Clavés, fou militant del Partido Español Nacional Socialista, autodenominat com a nazi, i de Fuerza Nueva”.

En la mateixa línia, les estudiants també han afirmat: “La impunitat del feixisme al nostre territori ens preocupa. Creacions de partits feixistes nous al Baix Penedès o la voluntat neonazi a Sabadell de buscar conflicte ens fan estar alerta. Però la impunitat del feixisme en aquesta universitat també ens preocupa”. Així mateix, han assegurat: “Volem desmuntar qualsevol col·lectiu, com SCC, que darrere de suposats valors progressistes amaguen projectes polítics que beuen de l’Espanya franquista, que en moments de crisi econòmica intenten fer-se forts utilitzant l’oportunisme, dient i fent allò que les persones més maltractades pel sistema necessiten sentir. Ni a la UAB ni enlloc: No passaran”.

La nova plataforma ha recordat a tall d’homenatge “a les membres de les guerrilles antifeixistes de la Guerra Civil. A Salvador Puig Antich. A totes les persones assassinades per neonazis en suposada democràcia. Al company Sergi, que està condemnat a presó per plantar cara al feixisme a Barcelona un 12 d’octubre. Al Carlos Palomino, a María del Rosario Endrinal, a tots els immigrants assassinats dels quals no se sap el nom, a Josep Maria Isanta Caselles i així fins a dir totes i cada una de les 75 persones assassinades per l’extrema dreta des del 1991 al 2007 a l’Estat espanyol”.

Aquesta notícia ha estat redactada per Celia Castellano i publicada a La Directa, un diari digital independent que funciona gràcies a les seves subscriptores i permet a distribució de les seves notícies gràcies a la seva llicència Creative Commons.

 

Comparteix: