Cerdanyola celebra el Dia Internacional dels Museus

Com cada any i amb motiu del Dia Internacional dels Museus el Museu d’Història de Cerdanyola del Vallès ha preparat diverses activitats per a aquesta celebració.

BilosEnguany, les activitats començaran el 15 de maig al Poblat de Ca n’Oliver i s’a cabaran el diumenge 22 al jardí del Museu Ca n’Ortadó. Totes les activitats són gratuïtes i no cal inscripció per participar.

En Bilos i la Betinin ens ensenyen casa seva
Visita Teatralitzada
Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver
Diumenge 15 de maig de 2016 a les 11.30 h

Diumenge 15 de maig a les 11.30h es farà una visita teatralitzada al poblat ibèric de Ca n’O liver durant la qual dos personatges ibèrics, en Bilos i la Betinín, ens explicaran com eren el seu poble i les cases on vivien les famílies ibèriques en el segle III aC i una infinitat d’aspectes relacionats amb la vida quotidiana dels seus habitants. Els participants podran aprofitar l’ocasió per preguntar-los tot el que vulguin sobre la Cultura Ibèrica i, potser, descobrir alguns dels seus misteris, com l’escriptura o els enterraments infantils. Si volen o poden ells ens contestaran.

Aquesta activitat, organitzada pel CRAC i el Museu, està recomanada per a majors de 8 anys, és gratuïta i no cal inscripció prèvia.
Activitat del programa Descobrim la cultura ibèrica al poblat de Ca n’Oliver

Els temples de la Vall de les Feixes
Jornada de portes obertes i visites guiades
Parc Natural de la Serra de Collserola
Diumenge 15 de maig de 10 a 14h

Diumenge dia 15 de maig l’ermita barroca de Santa Maria de les Feixes i l’església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria obriran novament les seves portes en una jornada de portes obertes que pretén acostar aquest patrimoni singular ubicat en una de les valls més boniques de Collserola.

A les 11 i 12.30 h es farà una visita guiada a cada temple i per primer cop es podrà veure la restauració de la làpida de l’ermita de Santa Maria de les Feixes on se’ns diu qui la va restaurar al 1779.

Entre l’ermita i l’església es pot contemplar la gran riquesa patrimonial d’aquest paratge natural amb masies de diferent tipologia i diversos trams dels aqüeductes que portaven l’aigua als camps.

El Museu de Ca n’Oliver per dins
Visita guiada nocturna i tastet dolç
Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver
Dissabte 21 de maig, 22 h

Sovint dels museus només coneixem els espais d’acollida i les sales d’exposició. En el marc de la Nit dels Museus, i com en altres ocasions especials, el Museu de Ca n’Oliver ens proposa recorregut de descoberta pels espais de treball, el magatzem d’arqueologia, la reserva on es guarda el fons del Museu d’Història de Cerdanyola, la biblioteca i el laboratori. Un cop acabada la visita, el CRAC convidarà als participants a contemplar Cerdanyola des de la terrassa amb una copeta de vi dolç i unes galetes. I si no voleu fer la visita, podeu visitar les exposicions permanent i temporal.

Els contes que més m’agraden
Espectacle familiar
Jardí del Museu Ca n’Ortadó
Diumenge 22 de maig, 12 h

El jardí de Ca n’Ortadó acull un nou espectacle familiar organitzat per Bambalina. En aquesta ocasió, la Maritxell Ynes ajudada per la Companyia Vadecontes ens explicarà els Contes que més m’a graden, els més divertits i tendres. Prepareu-vos a conèixer el Pollet fil de la gallina, el Petit Eriçó, la mama que mai no té fred. . Pep Tort ens explicarà les històries i Josep Noguera la música. El preu de l’entrada normal és de 4 €, de 3 € per als socis de Bambalina i gratuïta per als menors de 2 anys.

Laietània, Terra d’ibers
Jornada de Portes Obertes
Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver
Del divendres 20 al diumenge 22 de maig

Durant el cap de setmana del 20 al 22 de maig el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica en la que els objectes, els interactius i les imatges s’intercalen per presentar un món que va desaparèixer fa més de 2000 anys. Un recorregut pel poblat i la visita als edificis reconstruïts permet descobrir on van viure les famílies ibèriques de Ca n’Oliver i, en aquesta ocasió, veure els treballs de millora que s’estan fent al jaciment per tal de què les restes arqueològiques siguin el màxim d’a ccessibles.

Temps de pólvora

Es tracta d’una mostra dedicada als canvis arquitectònics que va provocar l’arribada de la pólvora al món militar. La presentació de la mostra es farà el 12 de maig a les 18.30h

El proper dijous 12 de maig a les 18.30 h el Museu de Ca n’Oliver inaugurarà una nova exposició temporal, titulada Temps de pólvora. La Reial i Militar Acadèmica de Matemàtiques de Barcelona. Es farà una visita guiada a càrrec d’un dels comissaris de la mostra que ha estat produïda per l’empresa Molècula i en la què han participat diverses institucions i entitats de recerca. L’entrada a l’acte serà lliure.

La mostra

L’aplicació de la pólvora en el camp militar va canviar el nostre món. Els dissenys de les fortificacions es van haver d’adaptar a les noves armes, varen aparèixer els primers baluards, i poc a poc va anar agafant força una nova figura que revolucionaria el disseny arquitectònic: l’e nginyer militar.

Personatges com Vauban o Cermeño tenen una gran presència a casa nostra; l’un a la Catalunya nord, amb el disseny i construcció de totes les fortificacions de frontera, l’altre amb edificacions tant espectaculars com la Fortificació de Sant Ferran a Figueres. Els enginyers, però, no tant sols varen dissenyar la defensa del territori. La seva tasca va ser ingent. Ponts com el desaparegut de Molins de Rei, viaductes impressionants com el del Lledoner a Cervelló, barris sencers com la Barceloneta, reformes de ports i de camins, construccions d’esglésies i de teatres, obres hidràuliques…“Temps de Pólvora” és una revisió del patrimoni arquitectònic i monumental que va transformar el nostre país des del segle XVI al segle XIX.

La mostra Temps de pólvora és una iniciativa de la Universitat de Barcelona, grup de recerca DIDPATRI, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Diputació de Lleida, el Consorci del Castell de Sant Ferran. Figueres, la Diputació de Barcelona i el CRAC, Centre de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i el suport de Molècula. Xarxa de Professionals en Museografia.

Temps de pólvora. La Reial i Militar Acadèmica de Matemàtiques de Barcelona romandrà al Museu de ca n’Oliver del 12 de maig al 10 de juliol.

Comparteix: