Es presenta el projecte DUSI a la Jornada sobre el desenvolupament sostenible de les ciutats

Els alcaldes i les alcaldesses de 5 ciutats catalanes que han presentat estratègies DUSI i que, alhora, són integrants de la xarxa Innpulso de Ciutats de Ciència i Innovació, van exposar la setmana passada i en el decurs de la Jornada sobre el desenvolupament sostenible de les ciutats, els trets més importants de les seves propostes.

26069813104_fe5f64d07f_oL’Alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà, va exposar els eixos destacats del projecte que ha presentat la ciutat, destacant que en la seva elaboració “hem prioritzat actuar en els entorns de vulnerabilitat social”.

Objectius del DUSI

La jornada, a banda de les experiències dels municipis, va comptar amb la participació com a ponent de Lola Ortiz, vocal assessora a la Subdirecció General de Cooperació Territorial Europea i Desenvolupament Urbà del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques .

Aquest és l’organisme que s’encarregarà de seleccionar quines de les estratègies DUSI presentades pels municipis de l’Estat espanyol a principis d’aquest any obtenen finançament europeu dels fons FEDER 2014-20.

Lola Ortiz va destacar que els objectius temàtics de les estratègies DUSI són: administració electrònica, economia baixa en carboni, millora de l’entorn (patrimoni cultural i entorn natural) i regeneració d’àrees urbanes desfavorides.

En una taula d’experiències, responsables tècnics dels ajuntaments participants van posar en comú el treball fet a l’hora de preparar les seves candidatures i la seva contribució al disseny i planificació estratègica de futur a les respectives ciutats.

DUSI Cerdanyola

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha presentat un projecte per reforçar la centralitat del riu Sec a la trama urbana de la ciutat.

Es preveu actuar a les zones de Les Fontetes, Quatre Cantons, carretera de Barcelona, antigues naus de l’empresa Uralita i Avinguda de Catalunya. El projecte s’articula sobre quatre eixos: conservació i protecció del medi ambient; incorporar les noves tecnologies als equipaments i espais públics; reducció de les emissions de carboni i altres elements contaminants; i promoure la inclusió social i lluitar contra la pobresa energètica. La idea és anar més enllà de simples actuacions urbanístiques i busca dinamitzar socialment la zona.

Els ajuts DUSI destinen 33 milions d’euros als municipis de Catalunya que hi presentin projectes, amb un màxim de 15 milions per municipi. Els ajuts suposaran un 50% del pressupost de les actuacions previstes i en funció de la quantitat final rebuda, l’Ajuntament prioritzarà les zones on treballar, com Les Fontetes i Pont Vell, amb greus dèficits històrics. El projecte inclou recuperar l’espai del CAP Fontetes, actuar a la zona del Mercat o endegar un procés participatiu per definir l’ús de Ca n’Altimira.

Les llistes definitives sobre els municipis seleccionats per a rebre ajuts i l’assignació de recursos es faran públiques abans de l’estiu, segons es va avançar en el decurs de la jornada celebrada ahir.

Comparteix: