“Aturats en acció” proposa una moció per la Renda Garantida Ciutadana

“Aturats en acció” ha fet arribar als partits polítics amb representació al consistori de Cerdanyola una moció que té l’objectiu de que la nostra ciutat sigui promotora de la Renda Garantida Ciutadana.

DSCF2663

A continuació reproduïm íntegrament el text que ha presentat el col·lectiu als partits polítics.

Són moltes les veus que al llarg del temps han defensat la idea d’un model social més just i equilibrat en el que totes les persones puguin desenvolupar-se en igualtat de condicions.

Basant-nos en aquest plantejament, hi ha multitud d’opcions i propostes per a realitzar accions de repartiment de la riquesa dins de l’escenari social i polític actual. D’entre totes aquestes opcions n’hi ha una que destaca i que ha estat avalada per diferents personalitats del món acadèmic, polític i social: La Renda Garantida Ciutadana.

La Renda Garantida Ciutadana és el dret a una prestació econòmica mensual i periòdica de 664 € per garantir que tothom tingui uns ingressos econòmics per damunt del llindar de la pobresa.

La Generalitat de Catalunya és l’administració que té la competència de la posada en marxa de la Renda Garantida de Ciutadania, i ha de procurar els recursos per a la seva implementació. Els recursos per finançar l’aplicació poden procedir de diverses fonts com per exemple dels pressupostos de la Generalitat, de les ajudes socials que serien innecessària un cop substituïdes per l’aplicació de la RGC, de l’estalvi de les despeses públiques innecessàries (escoles de l’Opus, sous alts càrrecs … ).

A Catalunya hi ha una proposta de finançament i viabilitat de RGC desenvolupada pel catedràctic en economia de la Universitat de Barcelona, Jordi Arcarons.

El 20 de desembre de 2013 es van presentar al Parlament de Catalunya 121.191 signatures de recolzament a una ILP a favor de debatre i implementar una Renda Garantida de Ciutadania, presentant-se al Ple del Parlament el 26 de març de a 2014 per la via d’urgència sense arribar a ser-ne debatuda.

Al juliol de 2015 la comissió promotora de la ILP sobre RGC va promoure una marxa per donar visibilitat a la iniciativa. Aquesta va fer parada a diferents municipis, entre ells Cerdanyola del Vallès, en el seu camí al Parlament de Catalunya.

A més, el passat 23 de juliol de 2015, set forces polítiques catalanes (ICV, EuiA, Podem, Procés Constituent, CUP, PSC i Barcelona en Comú) signaren la Declaració de la Comissió Promotora de la ILP de Renda Garantida Ciutadana “Una Catalunya sense pobresa és urgent, possible i necessària” en la qual posàven de manifest que la millor resposta davant la greu situació de pobresa severa que viu la societat catalana avui és la Renda Garantida de Ciutadania, que garanteixi uns mínims per a la vida digna en els termes previstos en l’article 24.3 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya quan diu:” Les persones o famílies que es trobin en situació de pobresa tenen dret a accedir a una Renda Garantida de Ciutadania que el asseguri els mínims d’una vida digna, d’acord amb les condicions que legalment s’estableixen”.

Dit això, ens reafirmem en el plantejament que, la Renda Garantida de Ciutadania, és un primer pas cap a un model social més just i sostenible i cap a una forma d’entendre la societat des d’una perspectiva comunitària i integradora.

Defensem la RGC, perquè aporta solucions reals a moltes de les realitats socials que patim actualment ja que:

  1. Permet als treballadors i treballadores negociar unes condicions laborals dignes.
  2. Permet suplementar les pensions fins a la quantitat de 664 € i que la persona sense feina amb ingressos inferiors a aquesta quantitat pugui accedir a una oferta de feina en condicions dignes.
  3. Permet facilitar l’accés als estudis als joves de famílies on hagin membres que percebin la RGC.
  4. Permet fer front de forma més eficaç i integradora complementària a les actuals prestancions, a les situacions de pobresa.

És per això que proposem al Ple Municipal adoptar els següents ACORDS:

  1. Declarar Cerdanyola del Vallès ciutat promotora de la Renda Garantida de Ciutadania.

  2. Requerir a la Generalitat la promoció, estudi i difusió del concepte de Renda Garantida de Ciutadania

  3. Requerir a la Generalitat la realització d’un estudi de viabilitat i aplicació sobre RGC.

  4. Requerir a la Generalitat de Catalunya a iniciar els tràmits per l’aplicació de la RGC com a garantia i dret social elemental de la ciutadania.

  5. Promoure el concepte de la RGC entre la ciutadania i obrir espais de debat i discussió, tallers i xerrades sobre RGC a Cerdanyola.

  6. Treballar conjuntament amb teixit associatiu i ciutadania per defensar la RGC.

  7. Donar suport a les iniciatiaves sobre RGC que es desenvolupin a la ciutat i facilitar la participació de personalitats del món acadèmic i l’acció social en aquestes activitats.

  8. Comunicar aquests acords al Consell Comarcal, la Diputació de Barcelona, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, a la Generalitat de Catalunya, a la Comissió Promotora de la ILP, als mitjans de comunicació locals i a les entitats socials del municipi.

Comparteix: