Un grup de neonazis origina incidents a la Universitat Autònoma de Barcelona

El grup de feixistes s’ha col·locat a escassos metres d’una paradeta informativa de Societat Civil Catalana, entre les membres d’aquesta entitat espanyolista i una concentració de rebuig a la seva presència.

Divendres al migdia, la Universitat Autònoma de Barcelona va ser l’escenari d’un nou incident provocat per un grup de feixistes provinents de municipis del Vallès Occidental. Alguns d’aquests neonazis són els mateixos que, fa poc més de quinze dies, van concentrar-se a les portes del centre social L’Obrera de Sabadell. Aquella acció de provocació va despertar una onada de rebuig i solidaritat antifeixista que tindrà com a punt àlgid la manifestació unitària convocada diumenge 24 d’abril a dos quarts de sis de la tarda a la plaça Imperial de la cocapital vallesana.

La presència dels neonazis es va fer notar al recinte universitari a partir de les dotze del migdia, quan el grup format per una vintena de nois i noies d’estètica ultra ha aparegut al bar de la plaça Cívica, al bell mig del campus de Bellaterra. Minuts més tard, es van dirigir fins al davant de les facultats d’Economia i de Ciències Polítiques i Sociologia, on van prendre posició a escassos deu metres d’una paradeta informativa que el jovent de l’entitat espanyolista Societat Civil Catalana (SCC) havia muntat en aquest indret.

Algunes estudiants havien convocat una concentració de protesta contra la presència de SCC, tan sols tres dies després que l’entitat unionista hagués aixecat la mateixa carpa a la plaça Cívica. En aquella ocasió, segons expliquen a la Directa testimonis presencials, algunes joves van apropar-se a la parada de SCC i van arrencar una bandera espanyola per, posteriorment, estripar-la. Per aquest motiu, els joves de SCC, que divendres van comptar amb el suport –entre d’altres– de membres de Nuevas Generaciones del Partit Popular de Sant Cugat, van mostrar pancartes amb lemes com “universidad de todos” i “fora matons” contra el grup d’estudiants que rebutjaven la seva presència, a l’hora que els qualificaven mitjançant crits com a “navajeros”.

Poc a poc es van anar aplegant més gent per protestar contra la presència de SCC i del grup de neonazis, que presenciaven l’escena desafiants sense rebre cap al·lusió ni retret per la seva presència per part dels joves de SCC. Ràpidament, membres de la seguretat privada de la UAB es van interposar entre els dos grups espanyolistes i la concentració de protesta. Els neonazis van fer salutacions feixistes i van col·locar adhesius contra L’Obrera de Sabadell. Simultàniament, el nombrós grup d’estudiants antifeixistes, que va aplegar fins a tres-centes persones, va començar a cridar consignes com “UAB sempre antifeixista” i “fora feixistes de la universitat”.

Passades les dues del migdia, SCC va desmuntar la parada però el grup de neonazis es va mantindre al mateix lloc expectant. Agents de paisà del grup de mediació dels Mossos d’Esquadra van parlar amb el grup de feixistes i, minuts després, van marxar escales avall cap a la passarel·la ubicada en paral·lel a la biblioteca de Ciències Socials. Va estar en aquest moment quan es van produir les majors escenes de tensió, que queden reflectides en un vídeo publicat per Nació Digital. Dues antifeixistes s’han acostat al grup de neonazis per empentar-los i recriminar la seva presència al campus. La resposta dels ultres no es va fer esperar i alguns d’ells es van abraonar contra els membres de seguretat privada i els agents de paisà que separaven els dos grups. Una ampolla de vidre va impactar en un dels membres de seguretat privada, instants abans que apareguessin fins una quinzena de vehicles d’ARRO i BRIMO, ambdues unitats d’antiavalots del cos de Mossos d’Esquadra. Finalment, els agents dels Mossos van encapsular al grup de neonazis i se’ls van endur a una de les àrees del campus cobertes de gespa, on els van identificar abans de procedir a evacuar-los de la zona.

Des del compte de Twitter de l’agrupació de joves de SCC, han volgut “lamentar i condemnar els incidents entre neonazis i l’extrema esquerra independentista”, afirmant que “ambdós comportaments són feixisme i matonisme”, equiparant així l’acció dels neonazis amb la protesta dels antifeixistes contra la seva presència. La secció sindical de la CGT a la UAB també ha fet públic un comunicat de rebuig on llencen cinc preguntes a l’equip de govern de la universitat. Per la seva banda, la UAB ha emès un comunicat per rebutjar “la presència d’un grup de neonazis que ha provocat incidents”. En aquesta missiva, afirmen que l’equip de govern de la universitat havia reforçat el servei de vigilància i seguretat i havia posat en coneixement de les “autoritats responsables de la seguretat pública” l’acte de SCC per tal de garantir “la seguretat de les persones i el seu dret a la llibertat d’expressió”. El comunicat acaba destacant la “condemna sense pal·liatius dels fets violents ocorreguts i expressa el seu rebuig absolut a les ideologies totalitàries a la universitat”.

SCC reitera la seva condemna als enfrontaments entre grups separatistes i filonazis

Rafael Arenas, president de Societat Civil Catalana, ha assenyalat que l’associació “es basa en valors democràtics” i ha advertit que a l’entitat, als seus membres i als seus simpatitzants “perjudica i molesta la mateixa manera els violents es posin el símbol que es posin “.

En aquest sentit, Arenas ha denunciat que “tant els que portaven l’estelada com els que porten símbols no democràtics han intentat boicotejar aquest acte informatiu” de Societat Civil Catalana a la UAB.

Per la seva banda, Josep Llac, coordinador de l’agrupació de Societat Civil Catalana a la UAB, ha assenyalat que “en un país democràtic cal respectar els valors de la convivència i el pluralisme”. I ha reivindicat la presència a la universitat d’una entitat com Societat Civil Catalana que representa la majoria de la població de Catalunya i defensa valors democràtics.

Finalment, Societat Civil Catalana ha condemnat la presència d’una contramovilizació de radicals separatistes i la d’un altre grup d’estètica filonazi, que demostra un cop més que “els extrems violents es busquen i es necessiten”, diu el comunicat de SCC, i afegeix: “El seu objectiu és el mateix: desvirtuar el missatge de Societat Civil Catalana a favor de la democràcia i de l’Estat dret”.

Aquesta notícia s’ha basat en fonts Creative Commons de La Directa i de la pàgina web de Societat Civil Catalana. El vídeo i la imatge de portada, també amb llicència lliure, són de Nacio Digital.
Comparteix: