Cinc voluntàries catalanes de la Brigada Vallesana detingudes a Idomeni

El govern grec ha intensificat la repressió i criminalització a l’activisme i la solidaritat amb les refugiades empantanades als camps de tot el país. Les acusen de desordres públics i disturbis.

Imatge:  Mònica Parra (Fotomovimiento)

Imatge: Mònica Parra (Fotomovimiento)

Un grup de catalanes que havien arribat recentment a Idomeni per donar un cop de mà a les refugiades -integrades a la Brigada Vallesana- van ser detingudes vora les 8 del vespre del dimecres, a la carretera que surt del camp d’Eko Station. La voluntària Sara Montesinos ho explica a la Directa: “nosaltres estàvem tornant d’un poble i hem vist a la carretera que els havia parat la policia secreta. Hem anat cap allà i els estaven identificant. De cop, els han fotut a la furgoneta i ens han dit que els duien a Polykastro, que és on vivim”.

Amb dues companyes més, han decidit seguir el vehicle policial. Ha estat llavors quan han vist que la furgoneta que els transportava no es dirigia a Polykastro, tal com la policia els havia dit, sinó en direcció contrària, explica. En veure el canvi de rumb, les tres voluntàries han decidit desplaçar-se a la ciutat més gran de la zona, Kilkis, pensant que seria allà on les durien a comissaria. A mig camí, però, han topat amb els cossos policials, que les estaven esperant. “Ens han identificat per la cara dient-nos que és il·legal seguir un cotxe policial”, denuncia Montesinos. Van aconseguir marxar, després que registressin l’únic noi del grup.

Finalment, han arribat a comissaria i han confirmat els noms de les detingudes de la Brigada Vallesana: en Juanma Rojas -garriguenc i col·laborador de la Directa, l’Arnau, l’Anna, el Lluís i el Masmis. “Ens diuen que se’ls arresta per un motiu concret però no diuen quin”, ha tuitejat Montesinos. A les brigadistes se’ls hi ha comunicat que fins dijous no passarien a disposició judicial.

El no-lloc d’Idomeni

La violència ha arribat de nou aquest dimecres a Idomeni, la zona fronterera que separa Grècia de Macedònia, on la policia de Macedònia ha respost amb granades i gas lacrimogen a desenes de refugiades, que han intentat de nou travessar la tanca que separa ambdós països. Enmig d’aquest clima de tensió, cinc voluntàries catalanes han estat detingudes.

El passat diumenge, el camp d’Idomeni, que acull més de 10.000 refugiats, es va convertir en un autèntic camp de batalla després que les forces de seguretat de Macedònia responguessin amb gasos lacrimògens i pilotes de goma els intents de les refugiades de creuar la frontera. L’operació dels cossos de seguretat que custodiaven la frontera de Macedònia va deixar 230 ferits i 7 van ser traslladats a l’hospital. El primer ministre grec, Alexis Tsipras va qualificar l’actuació del país veí com “una gran vergonya per la civilització europea i pels països que volen formar part d’aquesta civilització”. No obstant, les mateixes autoritats públiques gregues miren d’apagar el rebombori a la zona fronterera a través d’un desplegament policial a la zona i traslladant les refugiades als camps oficials.

Aquest dimecres les mobilitzacions han tornat de nou a Idomeni. Una multitud de migrades s’ha adreçat prop de la frontera cridant: “obriu les fronteres”. Tot i que la policia grega ha volgut dispersar-los i allunyar-los de la tanca que divideix els dos països, desenes de refugiades han intentat fer-la caure. La policia Macedònia ha respost, altra vegada, amb gasos lacrimògens i granades.

Els cossos i forces de seguretat grecs han augmentat la presència a la zona, a fi d’evitar nous escenaris de violència. També han estat duent a terme controls a les persones que entren al camps d’Idomeni, sota el pretext que activistes persuadeixen a les “migrades” de protagonitzar aquests enfrontaments. També s’han efectuat detencions. La nit del dimecres, la premsa local parla de cinc detencions al matí dues més al vespre. Aquest recompte sembla oblidar les cinc catalanes que també haurien estat detinguts en territori grec segons testimonis que ho han presenciat.

Activistes d’Idomeni, al punt de mira de les autoritats gregues

El passat dimarts es van produir 15 detencions a la zona d’Idomeni. Entre els detinguts de dimarts es trobaven persones d’Alemanya, el Regne Unit, els Països Baixos, Suècia, Àustria, Portugal i la República Txeca. Tots elles van assegurar ser activistes en defensa de les refugiades. Segons el diari Ekathemerini, a l’interrogatori se’ls va relacionar amb els incidents de diumenge i altres que succeïren al passat, les concentracions i manifestacions multitudinàries són habituals aquesta zona. Les detingudes van ser posades posteriorment en llibertat.

Se les acusa d’encoratjar a les migrades a protestar dient-los que així “desperten la simpatia dels governs europeus” i que d’aquesta manera forçaran “un canvi a la política de fronteres”, segons explica el New York Times. La premsa local se suma aquesta campanya i vinculen els rumors de l’obertura de fronteres que podrien haver dut a les migrades a la tanca amb les activistes. En aquesta línia, el mateix Tsipras ha comunicat el següent: “ens hem trobat en contra nosaltres a diverses ONGs que intenten convèncer als estrangers d’estar a Idomeni sense preocupar-se dels seus interessos”. Així mateix, alerta que les protestes en territori grec no els duran enlloc: “el tancament de fronteres és una realitat que Grècia no pot canviar i estem fent una cursa per convèncer als refugiats que no poden passar i que haurien de ser transportats als centres d’acollida oficials”.

La periodista catalana Sara Montesinos, que treballa com a voluntària a Idomeni desmenteix les declaracions públiques que assenyalen a les activistes de propagar informacions falses. “És mentida”, i afegeix que “entre elles [les refugiades] fan córrer els rumors”. Tanmateix, la duresa amb la qual el govern grec es desfà dels activistes, també es va viure la setmana passada al port del Pireu, el que era el segon camp de refugiades “no oficial” de Grècia després d’Idomeni.

Aquesta notica ha estat redactada per Helena Vàzquez Atenes a La Directa.

Comparteix: