El Govern fa un primer pas per la remunicipalització de l’aigua
L’Ajuntament de Cerdanyola ha aprovat una moció de Compromís que significa fer el primer pas cap a la remunicipalització de l’aigua a la ciutat.
«L’aigua és un bé necessari, un dret humà que no pot ser tractat com un negoci». Amb aquestes paraules Contxi Haro iniciava la presentació d’una moció que significava per Cerdanyola donar un primer pas cap a la remunicipalització de ‘aigua, actualment en mans d’una empresa formada per Agbar, Criteria i Aigües de València.
L’actual model privat de la gestió de l’aigua introdueix altres prioritats mercantils, de negoci i de beneficis molt llunyanes a l’accés universal a l’aigua potable com a dret humà. És per aquest motiu que el cost d’accés a l’aigua va en augment. En aquest escenari, els municipis no tenen cap paper de regulació.
Amb aquesta moció, el ple demana a la Generalitat que l’abastament i sanejament d’aigua sigui un bé comú i un servei que atengui un dret humà essencial per la vida, lluny dels interessos lucratius de les empreses. Al mateix temps, demana anul·lar la concessió de gestió a Acciona sobre ATL i que la Generalitat torni a crear una empresa pública per garantir el servei.
El ple també acordava engegar un debat obert implicant tots els actors necessaris i treballant amb altres ajuntaments interessats per estudiar i dur a terme, si es considera i és viable, la remunicipalització del servei d’aigua a Cerdanyola. En aquest sentit, el govern de Ripollet ja ha iniciat l’estudi tècnic per municipalitzar l’aigua del seu municipi que serà presentat en unes jornades tècniques aquest mes d’abril, amb la participació d’altres consistoris metropolitans, amb qui tenen previst signar un conveni de col·laboració. L’objectiu del Govern liderat per J.M. Osuna és iniciar el servei municipalitzat el mes de gener de 2017.
El TSJC va anul·lar l’adjudicació a Agbar
Aquesta moció sembla que té un llarg recorregut a causa del fet que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar l’adjudicació a Agbar del subministrament d’aigua a causa de «vicis en el procés de contractació» durant la constitució, en novembre de 2012, d’una empresa mixta entre l’Àrea Metropolitana de Barcelona (pública) i Agbar (privada).
Llavors, l’AMB estava governada per CiU i PSC, i van ser aquests dos partits qui van crear la societat marcant com a únic soci possible a Agbar que, sense cap publicitat, va aconseguir «a dit» el contracte per al subministrament de les llars de 23 municipis barcelonins, entre ells Cerdanyola.
Aquest contracte tenia fins mercantilistes, posant els interessos econòmics per sobre de les necessitats de les persones. Tant és així que es van calcular beneficis al voltant dels 20 milions d’euros. Ara, amb l’anul·lació del contracte, s’obren nous horitzons per Cerdanyola, deixant en mans del Consistori la municipalització de tres serveis que actualment la ciutat té contractats amb aquesta companyia: aigua potable, aigües residuals i fonts ornamentals.