Crònica: Xerrada-Taller “Cinema amb perspectives de Gènere”

Fa unes setmanes va tenir lloc la Xerrada-Taller “Cinema amb perspectiva de Gènere” al CPC Buirac de Cerdanyola, a càrrec del col·lectiu feminista Degenerades i organitzat per La Figa Rebel. A continuació, podreu llegir la crònica de la interessant jornada:

 

Crònica: Xerrada-Taller ” Cinema amb perspectiva de Gènere”

Lu i Anna_Degenerades

La Lu i l’Anna, del col·lectiu Degenerades

La gent feia temps xerrant a la barra del casal Buirac abans que comencés  l’acte que el col·lectiu cerdanyolenc la Figa Rebel havia preparat. L’Anna i la Lu, dues de les membres de Degenerades, aprofitaven per ultimar els detalls de la xerrada. L’espera, però, va valdre la pena, ja que es va produir un ric debat al voltant de la perspectiva de gènere al cinema. El tema, d’entrada, era força engrescador per al públic en general, doncs, qui més o qui menys, és aficionat al setè art. Però les dues ponents ens van introduir en criteris prou específics i desconeguts per al gran públic. D’una banda, van parlar sobre dones influents en la història del cinema que sovint són obviades, com ara Alice Guy-Blaché, coetània dels germans Lumière, que tenia el seu propi estudi, va dirigir un film on tots els protagonistes eren persones negres i va ser pionera en els primers efectes especials. Com també Lois Weber, la primera dona en dirigir un llargmetratge, “El Mercader de Venecia”.

FINAL CINE(1)

Cartell de la Xerrada-Taller

D’altra banda, ens van donar a conèixer el test de Bechdel, basat en tres ítems per saber quin tractament es dóna en una pel·lícula al tema del gènere. Aquests ítems són molt simples: que apareguin més de dues dones a la pel·lícula, que parlin entre elles i que la conversa no sigui sobre un home. Sorprenia descobrir com la majoria dels films considerats icones del cinema no superaven el test. S’apuntava l’evidència d’una preeminença de la figura masculina per sobre de la femenina, on la primera sol exercir una posició de poder i la segona, de submissió. Amb l’afegit, deien, que es mostra una imatge de la dona cosificada, com un ésser dèbil necessitat de protecció per part de l’home, quasi com una possessió més. Denunciaven la gran càrrega sexual implícita en els personatges femenins al cinema, comentari que va ser ratificat per moltes de les opinions de les persones assistents a l’acte. Es compartia la idea que la dona que mostrava el cinema era una dona molt allunyada de la realitat, amb uns cànons de bellesa extrems, que podien suposar un exemple inadequat per als adolescents.

La xerrada no només feia referència al contingut, sinó també a la manera com s’enregistra. A partir d’una pel·lícula molt coneguda es veia quin era l’enfoc per gravar l’home, amb plans complets, i quin per grabar la dona, amb plans fragmentats, fent palesa aquesta imatge de poder masculí i de cosificació del cos de la dona.
En acabar l’acte, es feia unànim la sensació de no poder mirar amb els mateixos ulls la pantalla.

Si voleu conèixer més, us convidem a visitar el facebook de la Figa Rebel i Degenerades, com també el web.

Més informació;
::: Degenerades :::
[Web] [Facebook] [Twitter]

::: La Figa Rebel :::
[Facebook] [Twitter]
Correu electrònic: lafigarebel.cerdanyola@gmail.com

Notícies relacionades

Comparteix: