Cerdanyola planta cara a la #Uergonya

Un centenar de ciutadans i ciutadanes de Cerdanyola es van concentrar ahir davant l’Ajuntament per rebutjar l’acord de la Unió Europea amb Turquia per la devolució dels refugiats.

Un centenar de persones van plantar cara a la pluja i es van concentrar ahir a les 21hores a les portes de l’Ajuntament de Cerdanyola per rebutjar l’acord que la Unió Europea ha signat amb Turquia per la devolució dels refugiats. L’acte, que es va realitzar a través de la iniciativa “Cerdanyola, ciutat d’acollida”, va ser organitzat arreu del país per “Unitat contra el Feixisme” i “Stop Mare Mortum”, que s’oposen a la “#Uergonya” de retornar a Turquia a tot refugiat que arribi a les costes gregues.

Europa i Espanya, a mitja asta.

Bandera_europea_i_espanyola_a_mitja_astaDes d’ahir, la bandera europea i espanyola de la façana de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès lluiran a mitja asta com a símbol de protesta al preacord entre la Unió Europea i Turquia sobre els refugiats i que pretén retornar-los a territori turc quan arribin a Grècia. Amb aquest acte, el govern local vol donar suport a la convocatòria de més de mig centenar de ciutats de l’Estat que es mobilitzaran per instar al Govern espanyol a dir “no” al preacord entre la UE i Turquia en el Consell Europeu del dies 17 i 18 de març.

El govern de Cerdanyola del Vallès considera el preacord “il·legal i immoral” i creu que “ vulnera la Carta Internacional de Drets Humans, la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea i la Convenció de Ginebra per als Refugiats”.

L’acord de la vergonya

Europa retornarà a Turquia a tots els “nous” immigrants i sol·licitants d’asil que arriben a les illes gregues (més del 80% dels que entren a la UE) i, “per cada sirià readmès” per Ankara es reallotjaran a canvi “a un altre sirià des de Turquia a la Unió “. Aquest ha estat el principal compromís, que ja s’anunciava durant la tarda de dilluns, i del que queden molts detalls que polir. Però ja hi ha hagut acord a Brussel·les durant la cimera entre els 28 líders i el Govern turc, i que liquida el pacte del 23 de setembre d’acollir a 160.000 refugiats. Això suposa que la UE retornarà a persones que tenen dret a exercir una petició d’asil sense permetre’ls sol·licitar-ho.

Qui vulgui demanar asil a la UE haurà de ser, per començar, sirià. “És un bon acord”, ha dit el president de la Comissió Jean-Claude Juncker. “Eliminarem els incentius per creuar irregularment”. El pacte amb Ankara no acaba en el sistema de reallotjament, que serà voluntari i la legalitat està en el ràfec. Turquia obté més diners -no se sap quant encara- i rebrà més ràpid els 3.000 milions d’euros que se li van destinar al novembre perquè contingués millor el flux de persones que fugen de Síria. També s’aixecarà la política de visats als seus ciutadans per accedir a la UE a finals de juny i s’obriran “nous capítols en les negociacions d’accés” a la Unió “tan aviat com sigui possible”. Es tracta d’un dels majors impulsos a l’adhesió turca des de la signatura de l’Acord d’Ankara el 1963, el primer tractat d’associació amb aquest país.

Sobre el paper es tanca la ruta dels Balcans i es combat als traficants que mercadegen transportant refugiats d’un costat a un altre. A més, es dóna un moviment de capa a Schengen i s’obre una via legal per acollir els que fugen de la guerra. Però la realitat és que la UE queda de nou en evidència al presentar-se com un club hermètic incapaç de complir el ja previst: l’acord preveu una xifra ridícula de persones (160.000), en comparació dels 2,6 milions de sirians que han fugit a Turquia, els 1,5 milions fugits al Líban o els 1,4 milions que han recalat a Jordània. L’apartat de “L’acord de la vergonya” ha estat redactat per Pablo Garcia i publicat a ElDiario.

Comparteix: