Ataquen un mural feminista a Cerdanyola. Podran esborrar un mural, però mai les idees

El col·lectiu La Figa Rebel va realitzar el passat cap de setmana un mural que rendia homenatge a totes les dones lluitadores i cridava a la lluita feminista. Unes hores més tard uns vàndals van atacar pintar a sobre del mural. Però no a sobre el seu ideari.

Imatge: La Figa Rebel

Imatge: La Figa Rebel

Amb motiu del 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, La Figa Rebel va voler realitzar un mural per homenatjar a totes les dones de la nostra història i la seva lluita feminista, on apareixien moltes d’aquestes dones lluitadores i el lema: “El feminisme és la idea radical que les dones som persones”.

La intenció de La Figa, tal com han publicat en un comunicat, era que el mural perdurés i, sobretot, que fos obert a la participació ciutadana. Per aquest motiu van realitzar tot el procés burocràtic per demanar els permisos necessaris per a respectar totes les parts: tant amb la direcció de l’escola a la qual pertany la paret com amb l’Ajuntament, així com Via Verda que, ja fa molts anys, van pintar el mural que hi havia a sota.

Així doncs, dissabte al matí van fer les dues primeres capes de pintura amb la intenció de poder projectar la imatge a la tarda i fer els primers traços. Quan van arribar a les 19h amb tot el material es van trobar amb el primer atac, que podeu veure al vídeo, d’un grafiter amb la clara intenció de marcar territori. Davant d’aquest primer atac, La Figa entén que aquesta persona encara no sabia què era el que anaven a fer, així que van tornar a blanquejar la paret, vam pintar les primeres siluetes i vam deixar una nota informativa (també surt al vídeo) per deixar clar quina era la nostra intenció i demanant respectar el que hi havia.

Diumenge al matí van agafar els pots de pintura decidides a pintar un mural feminista a la nostra ciutat i, amb l’ajuda de veïns i veïnes del poble, van trigar tot un matí en pintar-lo. Ben acabades no van treure la nota informativa. Aquell mateix vespre es vam trobar a un grafiter, el mateix, fent una pintada amb la seva signatura de punta a punta del mural; NASEK (que és com es fa dir) tapava tots el seus esforços.

Membres de La Figa el van enxampar en plena acció mentre feia la seva “obra d’art” i, al demanar-li explicacions i intentar raonar amb ell, les seves argumentacions masclistes van ser que ‘havíem ocupat el seu territori’, ‘que li “sudaba la polla” el nostre missatge’, ‘que no ens podia fer res perquè som dones’, ‘que li havíem faltat el respecte i ell havia de demostrar-li al món que ningú el podia trepitjar’ i que ‘la paret era seva’, que no enteníem la seva filosofia perquè no som de la seva “movida”. Davant d’aquest greu atac a la feina feta, al moviment feminista i a la memòria de les dones lluitadores de la nostra història, La Figa Rebel condemna rotundament l’agressió, així com la seva actitud.

La Figa afegeix que rebutgen la seva actuació, però no la cultura que “Nasek” diu representar, ja que “som conscients que dins del moviment del grafiti i l’art urbà existeixen uns valors com el respecte mutu”, diu el comunicat, que tanca amb una crida a la lluita feminista: “Tot i que el mural no va durar ni 24h, farem que el missatge perduri per sempre. Perquè, com vam escriure al mural, la lluita continua, la nostra lluita no s’acaba aquí. Resistim davant de qualsevol atac! Feminisme o barbàrie”.

Aquest vídeo és del Facebook de La Figa Rebel. L’hem pujat a Youtube per poder publicar-ho amb la notícia.

 

Comparteix: