En la
XI Jornada Institucional en commeració del Dia Internacional de la Dona, que organitza l’Observatori per a la Igualtat de la UAB, Virginia Haurigot, professora del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular i personal tècnic del CBATEG, glossarà la trajectòria acadèmica i professional de Fàtima Bosch i es projectarà un vídeo amb diversos testimonis que parlaran d’ella i de la seva trajectòria personal i professional. En el mateix acte, es pronunciarà la conferència “El género del Derecho” a càrrec d’
Octavio Salazar Benítez, professor titular de Dret Constitucional de la Universitat de Córdoba. El Rector de la UAB, Ferran Sancho, presentarà i tancarà la Jornada en la que la directora de l’Observatori, la catedràtica Teresa Freixes, farà esment de les activitats realitzades i els projectes en curs.
Fàtima Bosch és llicenciada en Farmàcia i Doctora en Bioquímica per la UB. Va ampliar la seva formació post doctoral als Estats Units (a les universitatsVanderbilt, Case Western Reserve i l’Institut Nacional del Càncer). Des de l’any 1998, és Catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular a la UAB, on dirigeix el Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG). Cal destacar la seva contribució a la recerca en el camp de la transferència gènica, a l’estudi de la fisiopatologia de ladiabetis mellitus en models d’animals transgènics i a la teràpia gènica per a aquesta malaltia.
L’any 1992 va cofundarl’
EuropeanSociety of GeneTherapy. És Vicepresidenta de la EASD (
EuropeanAssociation for theStudy of Diabetes) i editora associada de la revista HumanGeneTherapy, especialitzada en el camp de la teràpia gènica. És membre de l’AmericanDiabetesAssociation, de l’AmericanGeneTherapySociety, de la Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular i de la Sociedad Española de TerapiaGénica, entre d’altres.
Fàtima Bosch ha rebut, entre d’altres, el Premi Rey D. Juan Carlos I, el Premi Francisco Grande Covián a la trajectòria científica, la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya i la Creu de Sant Jordi.
Altres activitats: de la dona al món de la ciència a la dona al món casteller o al món del còmic
D’altra banda, al voltant del
Dia Internacional de les Dones Treballadores, durant el mes de març, s’organitzen diverses activitats a la UAB com ara exposicions, taules rodones, xerrades, tallers, etc.
Es farà l’acció “Dóna la volta al gènere”, un recital feminista de poesia palestina, una conferència sobre Remedios Vara, una xerrada sobre dones a la neurociència, un programa especial de la UABràdio, una xerrada sobre la dona al món casteller, una taula rodona sobre les dones de “La Caputxinada”, un cinefòrum, una xerrada sobre la joventutt a Palestina amb perspectiva de gènere, una xerrada sobre la qüestió de gènere en l’oci alternatiu, un videofòrum, una xerrada sobre el 3+2 i el masclisme, la presentació d’una exposició sobre el còmic i les dones, un taller d’introducció al swing, una exposició de dones remarcables de ciència, una mostra de dones que inspiren i una altra exposició sobre “La Caputxinada”.
A més, el Servei d’Activitat Física (SAF) obre les portes de les seves instal·lacions a les dones durant tota la setmana del 7 al 13 de març, i organitza algunes activitats especials.
Com a activitat destacada, enguany, en el marc dels actes del 8 de març se celebrarà el 16 de març la I Marató de debats ràpids de la UAB, amb la temàtica: “Són efectives les polítiques públiques en matèria d’ocupació per assolir la igualtat entre dones i homes“, que tindrà lloc en el Centre de Recursos per a Col·lectius, a la plaça Cívica entre les 10h i les 17h. L’activitat està coorganitzada per l’Observatori per a la Igualtat i la unitat de Dinamització Comunitària.
Els lavabos de la UAB
Lavabos d’homes i de dones: els trobem gairebé cada vegada que ens aventurem en un espai públic, i la Universitat Autònoma no es queda al marge. Per a molta gent la separació de lavabos per sexes és un fet normal, però no deixa de ser un micromaxisme. Per tot això, un grup d’estudiants de la UAB porta anys demanant, sense èxit, que no hi hagi aquesta separació.