Estudiants de batxillerat simulen judicis en els “Divendres del Dret” de la UAB

La UAB està organitzant els “Divendres del Dret” amb la finalitat d’aproximar a l’alumnat de batxillerat els estudis relacionats amb el Dret de la UAB. La segona sessió tindrà lloc aquest divendres, on es simularà un judici sobre el cas de les preferents a la Sala de Vistes de la Facultat de Dret.

Prop d’un centenar d’alumnes de batxillerat de centres de diferents ciutats de Catalunya participen en aquesta activitat que permet endinsar-se en un judici, amb vista i sentència inclosa. Els alumnes es divideixen en grups i treballen com si fossin jutges, pèrits, advocats, fiscals, etc.

Els Divendres del Dret de la UAB, activitat organitzada per la Facultat de Dret i l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UAB, tenen un doble objectiu: en primer lloc, desfer tòpics sobre l’estudi de les carreres jurídiques i afins com, per exemple: la inexistència de pràctiques, la necessitat d’una gran capacitat de memòria, la vinculació a determinats estrats socials, etc. I en segon lloc, aproximar les disciplines del Dret a l’alumnat de secundària que no ha tingut cap contacte curricular amb elles de forma que pugui prendre una decisió sobre el seu futur amb elements derivats de la seva pròpia vivència.

Es planteja una sessió, amb un màxim de 50 alumnes, per tractar sobre el cas de les preferents. L’activitat comença a les 15.30 hores i acaba a les 20.00 hores de la tarda de divendres. Es fa una explicació a cada grup de quina és la seva funció processal i es parla de les qüestions en què s’hauran de fixar. A les 16.30 hores es fa la construcció del cas a la Sala de Vistes de la Facultat de Dret, amb una explicació breu per part del pèrit dels elements bàsics per entendre els vídeos i un passi dels fragments de documentals. A les 17.15 hores, els grups es divideixen i es passa l’enunciat del cas definitiu en paper, es poden fer preguntes als professors i als pèrits, i s’intenten aplicar les tècniques de treball cooperatiu.

A les 18 hores té lloc la Vista, a la Sala de Vistes de la Facultat de Dret, on s’exposen els fets i es fa l’interrogatori dels testimonis. És en aquest moment quan apareixen els arguments jurídics, les rèpliques, conclusions i el veredicte del jurat. Finalment, es fa una Sentència “in voce”, que tanca l’activitat de Divendres del Dret.

A més, l’activitat compta amb la participació dels alumnes que estan cursant graus de Dret a la UAB, que fan una tasca de tutoria d’acompanyament i d’explicació de desenvolupament de les capacitats argumentadores i expositives. Gairebé tots aquests alumnes pertanyen al Grup d’Argumentació i Expressió oral, amb la qual cosa es reforça la capacitat de comunicació i interacció entre tots els participants.

Comparteix: