Expressa’t: Carta oberta al equip de govern (monocolor o multicolor)

Aquest escrit sols fa referència a les actuacions del govern local en allò que concerneix el medi ambient i en especial els abocadors (14 reconeguts com a tòxics, cancerígens, perillosos) a la Plana del Castell. I parlo des de la meva experiència de 18 anys com a part activa en la qüestió. Que no es vulgui fer extensiu aquestes reflexions sobre les moltes altres preocupacions de govern.

abocadorcanplanasEl primer que sorprèn és que després del triomf que va suposar la sentència judicial a favor de CxC i en contra dels gestors del Centre Direccional, fins i tot negant validesa jurídica als fets consumats, no hem sabut res més, talment com si ens haguessin facilitat les dades meteorològiques d’aquell dia. Què ha fet i pensa fer el govern amb aquest triomf a la mà? Sembla que es podia, es pot, fer quelcom. Què ha passat?

Perquè del que tractem quan es parla d’abocadors tòxics és de la salut de la població. A principis de 2013 aparegué publicat a “Environtment International” un exhaustiu estudi de l’augment de diferents tipus de càncer associats a les substàncies tòxiques que s’originen de diverses activitats industrials, famílies de substàncies químiques que també trobem a la nostra Plana, i que provoquen un augment estadístic de diversos càncers a 5 Kms. a la rodona i més. I quan dic casa nostra significo que jo mateix, que visc fora del terme municipal, a tocar del Monestir de Sant Cugat, estic a uns 3 Kms. del focus, com també altres poblacions veïnes tals son Barberà, Ripollet, Badia i Montcada estan afectades. Mentre els càncers de còlon i vesícula augmenten un 8-10% de mitjana, altres com el de pleura arriben al 70% de més freqüència que el “normal”.

Sapiguem que tot indica que quan un càncer s’apropa a una persona no li pregunta per qui vota i per tant atansa a tothom la seva prevenció. Vull dir que en aquest afer no entenc que no us pugueu unir tots els partits. La Plataforma contra els abocadors va funcionar amb l’associació ecologista Via Verda, junt amb CxC, PP, ERC mes alguns a títol particular. Dono fe de la mútua lleialtat envers un sol fi: la neteja, restauració de la Plana del Castell sense contaminants.

M’agradaria que cada formació política present al Ple apostés per la salut de la ciutadania i fes mèrits per a quan s’apropin les eleccions poder mostrar la seva contribució. I per això encara en tenim 3 anys i molta feina per fer. Reitero la meva oferta a tothom per contribuir a aclarir, acompanyar o el que sigui allà on pugui ser d’utilitat i amb qui estigui predisposat a contribuir al sanejament d’aquell indret. Es tracta d’apostar per la salut de la ciutadania.

Roger Caballé- Ciutadà de Cerdanyola

Comparteix: