La UAB acull la trobada de les universitats saludables

Les III Jornades US.cat tindran lloc el dijous, 25 de febrer, al campus de Bellaterra de la UAB. Es faran ponències i una taula rodona així com una passsejada des del Rectorat fins a l’edifici sostenible de l’ICTA (Institut de Ciència i Tecnologia Amibentals) de la UAB. Hi participaran al voltant de 60 persones, responsables i tècnics de les universitats.

Entre les bones pràctiques que es presentaran, destaca la de la Universitat de Girona, que està duent a terme un estudi per identificar els hàbits alimentaris i dissenyar eines per planificar menús saludables de carmanyoles; o la de la UAB, que organitza els Migdies al campus, caminades guiades pels camins i boscos del campus un dimecres al mes; o l’Agència Catalana de Salut Pública presentarà la nova Guia de bones pràctiques davant substàncies addictives, entre d’altres.
També tindrà lloc l’acte d’adhesió de quatre universitats a la xarxa (UIC, UOC, URL i UIB), així com l’acte de transferència de la presidència, que ostentarà la UAB durant els propers dos anys (fins ara la presidia la Universitat de Girona).
La xarxa catalana d’universitats saludables

Al 1986, la Carta D’Ottawa per a la Promoció de la Salut establia com una de les cinc àrees d’acció prioritàries per promocionar la salut “la creació d’entorns que recolzin la salut”. La Universitat com a institució acadèmica i humana ofereix nombroses oportunitats per a la promoció de la salut tant del seu personal d’administració i serveis, del professorat i dels estudiants que en un futur tindran capacitat de decidir i influir sobre les condicions de salut que afecten a tercers.

La xarxa US.cat, creada al 2010, considera “una universitat saludable” aquella que crea “un ambient saludable per a l’estudi i ambients de vida sans per a estudiants i personal; augmenta el perfil de salut, de la promoció de la salut i dels temes d’aquest àmbit en la docència i la recerca i desenvolupa aliances per a la promoció de la salut amb repercussió en la comunitat”.

La promoció de la salut porta a la Universitat cap a l’excel·lència de la docència i la recerca, millorant la seva imatge pública, el perfil de la universitat, el benestar dels estudiats, del personal d’administració i serveis, i de les seves condicions de vida.

Les universitats membres d’aquesta xarxa són la Universitat Abat Oliba CEU, la  Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat de Vic-Central de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Rovira i Virgili. En aquesta jornada s’adheriran quatre universitats més: Universitat Internacional de Catalunya, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat Ramon Llull i la Universitat de les Illes Balears.

UAB, la universitat més sostenible segons els rànkings

La UAB, que ara presideix la xarxa US.cat, és una universitat que s’autodefineix com un Campus Saludable i Sostenible, ja que té com un dels seus valors fonamentals aquests principis. Recentment el rànking internacional “GreenMetric” l’ha classificat en primera posició entre les universitats espanyoles com la més sostenible. La UAB ha ocupat el lloc 20 en aquest rànking –que elabora la Universitat d’Indonèsia- d’un total de 407 universitats, de les que s’ha analitzat la sosteniblitat ambiental i les politiques de gestió respectuoses amb el medi ambient.

La UAB disposa d’un campus a Bellaterra de 263 hectàrees, on els edificis de facultats i centres de recerca conviuen amb un mosaic agroforestal de boscos i camps de conreu que suposen el 70% del total de la superfície. Del 2011 al 2015 ha tingut un important estalvi energètic: ha reduït el consum energètic un 26,8% (kWh).  En electricitat va reduir un 18,3 % i en gas un 39,4%.

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) és un centre multidisciplinari que promou la investigació i la formació de postgrau en ciències ambientals, ubicat en un edifici sostenible al campus de Bellaterra. La seva finalitat és millorar la comprensió del canvi ambiental global, i de la naturalesa i les causes dels problemes ambientals. A més, estudia les polítiques, estratègies i tecnologies que fomentaran la transició cap a una economia sostenible. L’ICTA-UAB fa recerca avançada en 20 àrees d’ investigació de les ciències ambientals, tan en l’àmbit de l’entorn natural, com de les ciències socials i de les enginyeries.

PROGRAMA III JORNADES DE LA XARXA CATALANA D’UNIVERSITATS SALUDABLES

9h – 9h 30’ Recepció i acreditacions  (sala d’actes de l’edifici rectorat de la UAB).

9h 30’ Obertura de les Jornades:
  • Sr.Ferran Sancho Pifarré. Rector de la UAB
  • Sr. Joan Guix i Oliver. Secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya.
  • Sr Andreu Benet i Busquets. Representació xarxa US.cat
9h 45’ Ponència inaugural:
  • Campus Saludable i Sostenible. Campus SiS.  Sr. Manel Sabés Xamaní, Vicerector de relacions institucionals i territori de la UAB.
10h 10’ Ponència central:
  • Salut i entorns sostenibles. Sr Antoni Aguiló Pons, Vicerector de campus cooperació i Universitats saludables de la Universitat de les Illes Balears.
10h 45’ Acte de signatura d’adhesió a la xarxa:  ( UIC, UOC, URL, UIB ) i acte de transferència de la presidència i coordinació de la xarxa US.cat.
11:10 h Esmorzar, exposició de pòsters i passeig saludable des del rectorat a l’edifici ICTA (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB).
11h 55’ Benvinguda a l’ICTA:
  • Presentació línies de recerca ambiental de l’ICTA. Sra. Jordina Belmonte Soler, Directora de l’ICTA.
12h 10’ Taula rodona de bones pràctiques:
  • Ordre intervenció. UAO-CEU, UB,UIC,UDG,UDL, UOC,UPC,UPF,URLL,URV,UVIC,FUB,UIB, UAB;
  • Moderador: Sr Albert Gimenez Masat ASPCAT.
13h 45’ Cloenda de les Jornades i visita guiada a l’edifici sostenible de l’ICTA
Lloc de celebració: Bloc 1: Sala d’actes del Rectorat de la UAB  Bloc 2: Edifici ICTA.
Comparteix: