La neteja de la ciutat, tema central del Consell municipal de Comerç

La Festa Major del Roser de maig 2016 també va destacar en la reunió dels comerciants i hostalers amb les autoritats municipals.

Foto_neteja_camixLa regidora responsable d’Espais Públics, Contxi Haro, va explicar a les persones reunides que just el 15 de febrer – dia de celebració de la reunió – l’Ajuntament posava en marxa un servei d’informació dels treballs més destacats del servei de neteja a la ciutat. Es tracta d’una primera actuació que més endavant es complementarà amb informació sobre la recollida de brossa a la ciutat. No debades es tracta del contracte més important que té actualment l’Ajuntament. L’objectiu, a banda de compartir la informació és que la ciutadania es faci coresponsable de la neteja de la ciutat.

Contxi Haro va explicar que es fan neteges amb aigua a pressió cada dilluns als carrers Sant Martí – Sant Ramon des d’Anselm Clavé fins a la plaça de l’Abat Oliba. I els divendres es fa l’A vinguda de Catalunya, preparant-la per l’ús de l’espai comercial, hostaler i relacional.

Ordenança per les terrasses

La regidora va informar que es treballa en la redacció d’una ordenança que reguli les terrasses. Que tingui en compte aspectes com l’espai que poden ocupar, garantint que la vorera permeti l’ús dels vianants. Sense oblidar aspectes com el tipus de serveis que oferiran, una certa uniformitat estètica, etc .. Haro va demanar les aportacions dels professionals del sector.

Excrements i pixats dels gossos

Contxi Haro va respondre a les queixes dels presents sobre les femtes als carrers de la ciutat, explicant que es tracta d’un tema conegut pel govern local. En aquest sentit, cada dia surt una moto preparada per recollir-les i higienitzar els llocs on les han trobat. Els agents cívics fan tasques de conscienciació, entre les persones propietàries de gossos.

Haro va comentar que es posen sancions de 300€, per no recollir les deposicions dels gossos. I de 150€ per dur-lo deslligat. La Policia Local dedica efectius humans per lluitar contra aquesta plaga, que afecta determinats punts de la ciutat. L’objectiu, en tot cas, és conscienciar i coresponsabilitar les persones que tenen gossos perquè la ciutat estigui neta.

Quant a l’ús de sofre per evitar que els gossos pixin les parets de la ciutat, la regidora Elvi Vila, titular de la regidoria de salut pública, va explicar que està prohibit emprar aquests productes. Si algú veu que s’utilitza a algun punt de la ciutat, va demanar es truqui a l’Ajuntament i s’informi a Salut Pública perquè es retirin les pólvores. Va anunciar que s’està a l’espera que la Diputació de Barcelona faciliti un llistat de productes que es poden utilitzar per evitar els pixats i no són perillosos, com el sofre. En tenir-lo, va dir, es divulgarà.

Un Roser de maig més participatiu

La regidora de Cultura, Elvi Vila, va explicar el procés de preparació del Roser 2016. Un cop finalitzat el contracte de l’empresa que ha fet la producció de la festa els darrers anys, amb una tasca valorada molt positivament per les entitats, es treballa des del juliol de l’any passat per fer una festa major més participativa, més de la gent.

Un cop explicat què suposa que la ciutadania assumeixi la festa major, la resposta, va explicar Vila, ha estat molt positiva. Des del setembre es treballa en comissions. Com la de participació, programació o cultura popular, per citar-ne algunes. També ho fan grups de treball específics preparen dues novetats que tindrà el Roser 2016: – Una baixa de carretons i una zona de barraques, que s’ubicaria al Parc Xarau, pensada perquè hi participen les entitats de la ciutat amb els seus espais propis. Aquestes novetats s’afegeixen als actes habituals de la festa major del Roser.

Col·laboració del comerç i l’hostaleria

Elvi Vila va destacar que de les comissions de treball han sorgit moltes idees. Com guarnir la ciutat, fer un concurs d’aparadors, esponsoritzar actes com la baixada de carretons, entre d’altres.

La regidora va explicar que per dur endavant aquestes i altres idees caldrà la col·laboració del comerç i l’hostaleria local. Unes associacions professionals a qui va convidar a participar en el disseny del Roser 2016, si ho volen en el format que es cregui convenient (participació en les comissions, barraques a l’espai Barraques, patrocinis o voluntaris a la Baixada de carretons, etc.).
Elvi Vila també va informar a les persones reunides de la licitació de la barra de bar del Turonet.

Precs i Preguntes

Els reunits preguntaren sobre la campanya “Jo sóc de Cerdanyola. Els nadons hi guanyen”, adreçada a les famílies que tenen infants a la ciutat. Al poc temps de néixer reben un carnet que els permet obtenir descomptes i avantatges als establiments de la ciutat. Es respongué que la campanya és activa.

Es va preguntar sobre la petició de l’Associació de Comerciants de Sant Antoni Bonasort (ACSAB) d’ampliar la zona blava a la seva zona. Els representants de l’entitat comentaren que des de fa temps que ho sol·liciten, amb l’objectiu d’ampliar les rotacions dels possibles clients que visitin la zona.

Els pipicans protagonitzaren una intervenció, sol·licitant al govern local més espais habilitats per als gossos. Els representants locals explicaren que actualment s’està buscant una ubicació per un nou pipican que complementi la zona d’esbarjo del Turonet i els pipicans existents, com el del Parc de Cordelles.

La fumigació dels arbres del Passeig de Cordelles va motivar l’interès dels reunits. S’explicà que aquesta fumigació, com la resta que fa l’Ajuntament, es fa amb productes orgànics, que no perjudiquen a les persones. En tot cas i donat que els insectes cauen a les terrasses dels bars, es mirarà l’afectació que pugui tenir.

Les persones reunides demanaren més campanyes de conscienciació sobre la necessitat de col·laborar totes i tots en la neteja de la ciutat; per exemple, avisant a l’Ajuntament quan volem desfer-nos de mobles vells.

Comparteix: