El Ioga, una eina excel·lent per a posar en pràctica la inclusió social

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès dóna suport a projectes innovadors que fan que persones de diferents col·lectius visquin, es relacionin e interactuïn, compartint una mateixa activitat.

Talleres_Barcanova-8999Cerdanyola del Vallès és una ciutat pionera en fer servir el ioga com a eina d’inclusió social. Dos projectes capdavanters són els tallers inclusius de ioga promoguts pel C.O. Barcanova-Montflorit GSIS , on persones adultes amb discapacitat intel·lectual comparteixen la seva experiència amb persones grans del municipi, a l’Ateneu , i amb infants, a l’escola.

La tècnica mil·lenària del ioga s’adapta perfectament a qualsevol participant. És un sistema de millorament personal. Ioga, de fet, significa unió, en contra de la disgregació i dispersió. És una experiència on tothom és vàlid.
Els bons resultats de l’experiència porten a la tercera edició del taller inclusiu a l’e scola.

Tercera edició de EducaIOGA per a tothom

Aquesta és la Tercera edició del taller “EducaIoga per a tothom” on nens i nenes de 7 i 8 anys de l’Escola Xarau i 12 persones adultes amb discapacitat intel·lectual del C.O Barcanova GSIS es relacionen.

Durant 8 sessions conjuntes i des de l’experiència de les persones discapacitades, els infants compartiran la vivència de les tècniques de la relaxació i el ioga. Experimentaran els seus efectes i alhora podran veure i tocar la diferència amb naturalitat, acceptació i respecte . En cas d’e stranyar-se , el taller és el marc adequat per a parlar-ne i fer un treball integratiu.

El més destacat d’aquesta activitat és l’empoderament de les persones adultes que fan el taller. Elles, que normalment tenen menys aptituds que la resta de persones amb les que interactuen, ara són els que saben fer ioga, servint de model per als infants que descobreixen l’activitat.

El CO Barcanova-Montflorit / G.S.I.S. Un centre capdavanter en fer servir el ioga com eina terapèutica.

El CO Barcanova G.S.I.S. ha aplicat el ioga en les seves activitats des de fa més de 15 anys, com una eina útil pels seus usuaris.

És des d’aquesta experiència que l’any 2.010 i dins del programa gent gran activa de l’A juntament de Cerdanyola, es va posar en marxa el taller inclusiu setmanal “Relaxació i Ioga per a sentir-se millor” a l’Ateneu amb persones de la tercera edat . Els bons resultats de l’experiència han consolidat el taller, que any rere any compta amb una molt alta participació. Els dos col·lectius es beneficien de la interacció, creant vincles i fomentant la cohesió social. L’a ctivitat està dirigida per un educador del Centre Ocupacional , llicenciat en Pedagogia Terapèutica i instructor de ioga titulat.

A l’any 2014 es va decidir ampliar l’experiència de ioga inclusiu als nens de la ciutat com una forma d’anticipar-se als prejudicis envers la discapacitat intel·lectual i fer que una activitat que ha requerit anys de pràctica per part de les persones discapacitades sigui útil i profitosa per la vertebració social del nostre municipi. Aquesta iniciativa la va entomar l’Ajuntament i l’Escola Xarau ha estat el marc idoni on s’ha desenvolupat.

Comparteix: