L’Estació Espacial Internacional es podrà veure aquesta setmana des de Cerdanyola

Les amants de l’espai exterior tenen una cita aquesta setmana amb l’Estació Espacial Internacional, que es podrà veure des de la nostra localitat.

Quan la contaminació ho permet, des de Cerdanyola es pot contemplar un munt de llums al cel. Entre tota aquesta sèrie de llums hi ha una fàcil de veure i que constitueix, per si sola, tota una fita en la història de la humanitat. Es tracta de l’Estació Espacial Internacional (ISS), la llar de sis astronautes, sis persones que viuen permanentment en l’espai. Les circumstàncies orbitals fan que unes vegades la veiem a primera hora de la nit i, al mes següent, abans de l’alba. Aquestes pròxims dies tindrem diversos passos visibles des de Cerdanyola.

Com es veurà des de Cerdanyola?

L’Estació Espacial Internacional (ISS) es desplaça cada dia sobre el planeta Terra a una alçada d’uns 400 quilòmetres. La seva capacitat per reflectir la llum del sol fa possible que, quan la ISS sobrevola els nostres cels, puguem contemplar-la fàcilment, ja que és el segon objecte més brillant en la nit, després de la Lluna i per davant de Venus.

Identificar la ISS és molt fàcil. S’ha de mirar al cel i buscar un objecte que es mou. És fàcil diferenciar-ho d’un avió perquè la ISS no té llums de colors, és totalment blanca. Per observar-la de la millor manera possible cal seguir aquests senzills consells:azel_esp

  • La ISS ha d’estar il·luminada pel sol, és a dir, fora del con d’ombra de la Terra.
  • El sol ha d’estar a no menys de 10 graus sota l’horitzó o, en altres paraules, ha d’haver-se posat almenys 40 minuts abans o han de faltar més de 40 minuts perquè surti.
  • En el seu pas, la ISS ha d’elevar-se més de 5 graus sobre l’horitzó. A menys de 5 graus no és visible per la distorsió que genera l’atmosfera.

 

 

Cerdanyola des de l’espai

Gràcies a l’Estació Espacial Internacional podem veure tot el territori del planeta Terra des de l’Espai. L’any passat, l’astronauta nord americà Scott Kelly, va aprofitar la passada per sobre de Barcelona per fer i publicar una foto a Twitter, on es pot contemplar la nostra localitat.

Imatge: Scott Kelly

Imatge: Scott Kelly

L’estació en directe.


Broadcast live streaming video on Ustream

Per redactar aquesta notícia hem utilitzat fonts especialitzades en el tema, com estaciónespacial, naukas i heavens above, així com un vídeo d’Oscar Blanco.

Comparteix: