Cerdanyola en alerta per l’eruga processionària

Es diuen erugues processionàries i és molt probable que alguna vegada se les hagi trobat per qualsevol part de Cerdanyola, ja que la nostra és una ciutat envoltada de pins, l’arbre on nien la resta de l’any

eruguesVeïns i veïnes de la nostra ciutat han alertat de l’existencia d’aquests perillosos insectes a Collserola, Fontetes, Turonet de les Fontetes i el Centre. Normalment aquestes erugues es creuen amb els humans i les seves mascotes a la primavera, quan la temperatura puja, però a causa de aquest hivern amb temperatures tan altes, els cicles vitals d’aquests insectes s’ha vist alterat i han iniciat la seva “processió” abans de temps.

Per què baixen dels pins?

A començament de la primavera les erugues processionàries baixen dels nius que han fet als pins i recorren el sòl en recerca d’un lloc en el qual enterrar-se per fer una crisàlide i trencar-la en juliol, ja convertides en papallones. Les erugues es mouen en línia en una processó (d’aquí el seu nom) pilotada per una femella i en aquest moment serien una presa facilíssima per als depredadors si no fossin verinoses.

Mortal per als gossos

Si un gos entra en contacte amb l’eruga o l’olora, els pèls urticants de l’eruga poden arribar a ser mortals. Tot comença amb el gos gratant la boca, com si volgués arrencar una mica de la llengua amb les urpes i salivant profusament. En aquest moment, és molt aconsellable córrer a una clínica veterinària, ja que la mascota pot arribar a morir.

L’eruga produeix diverses lesions en els gossos. El quadre té bastant a veure amb un xoc al·lèrgic. S’inflama la llengua, la boca, l’esòfag i l’estómac. Arribat un punt, el gos no pot respirar i mor. En la major part dels casos, no succeeix perquè intervé un veterinari, però la llengua dels animals que hi hagi xuclat una eruga es necrosa. Alguns perden gairebé tot l’òrgan.

La recomanació dels veterinaris és córrer a una clínica quan es percebin els símptomes, tot i que abans pot rentar bé la boca amb abundant aigua per diluir l’efecte dels pèls urticants.

Vídeo de “TelevisionGuardamar”, imatge de portada: aldia.cat, i text modificat a partir de la secció de Ciència de l’ABC.

Comparteix: