Expressa’t: Que més ha de passar a Montflorit per a que l’Ajuntament reaccioni?

Dimarts 19, pocs minuts després de les sis de la tarda, es va declarar un incendi en una casa de fusta a Montflorit. L’incendi, molt violent, es podia observar des de força lluny i va posar en alerta a la majoria de veïns i veïnes que varen assistir impotents a ajudar als damnificats.

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

La Policia Local i els Mossos d’Esquadra varen arribar de seguida al lloc dels fets i establiren un perímetre de seguretat i també espai per deixar treballar als bombers, que no arribaven. La tasca d’aquests cossos de seguretat em va generar dubtes. Coneixent que la majoria de carrers del barri són molt estrets i amb prou feines hi caben dos cotxes, no varen tallar els accessos per deixar el pas lliure als serveis d’emergència, bombers, fet que va provocar col·lapse i retard en l’arribada d’aquests. És més, érem els mateixos veïns els que ordenàvem als vehicles d’altres veïns que no circulessin i s’apartessin per deixar via lliure als serveis d’emergència.

Per altra banda, els bombers també varen tenir diverses complicacions. Primer de tot, feia l’afecte que anaven perduts. Des de casa els observava amunt i avall fins que finalment, gairebé a tres quarts de sis, van arribar al lloc dels fets per l’únic camí possible: a través del Carrer Lleida. Ja havien passat gairebé tres quarts d’hora.

L’incendi va trigar més de quatre hores en poder ésser extingit, fet que obligà als bombers a cercar hidrants a prop del carrer Bonavista, lloc dels fets, per poder recarregar aigua. En aquest carrer es van provar fins a tres hidrants que eren inútils, segons he consultat amb altres veïnes, per no ser compatibles. Això va provocar que els bombers haguessin de carregar aigua vora el Poblat Ibèric de Ca n’Olivé, a uns 900 metres del lloc de l’incendi (segons Google Maps).

Val a dir que els veïns i veïnes ens hem bolcat solidàriament a col·laborar i assistir a la família afectada en tot allò que estigui a les nostres mans, tal i com es va demostrar a la reunió de divendres 23.

Aquest no és l’únic “susto” que ens en hem endut. Tot això es complica amb la particularitat de l’estructura urbanística del barri i la deixadesa de l’administració, basada en ignorar per sistema la recerca de solucions conjuntament amb els veïns.

De fet, fa força anys que els veïns i veïnes de Montflorit demanem una sortida ràpida del barri per poder usar en cas d’emergència i que faciliti l’accés als serveis d’atenció urgent, bombers i policia en cas de ser necessari. També hem demanat diversos cops solucions per no convertir
el pont de l’Avinguda Flor de Maig en un coll d’ampolla, i recuperar el doble sentit del carrer Ginesta (entre Montflorit i Canaletes) per evitar col·lapsar les sortides al Carrer Santa Rosa.

Aquestes solucions, malgrat haver-nos reunit amb diversos representants de l’Ajuntament, consorci del Parc de Collserola, cossos de seguretat, etcètera, no s’han aplicat mai. Negligència? No ho sé. És decebedor que des de l’administració només es reaccioni quan passa alguna desgràcia. I quan s’emet el rebut de l’IBI. Que més ha de passar per a que es reaccioni de debò i s’apliquin mesures d’autoprotecció per al barri?

Oriol Munuera i Roqué, veí de Montflorit.

Comparteix: