El servei municipal de mediació, una eina bàsica per a resolució dels conflictes veïnals

El 21 de gener s’escau el Dia Europeu de la mediació. L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès proposa el servei com una eina bàsica per potenciar el diàleg com a solució als conflictes.

Imatge: jovenfutura.org

Imatge: jovenfutura.org

La Mediació ciutadana és un servei públic municipal on mitjançant la col·laboració d´un tercer ,”el mediador”, que actua de manera imparcial, neutral i confidencial, facilita a ciutadans i ciutadanes, i a col·lectius en general, les tècniques necessàries per tal que ells mateixos puguin gestionar els propis conflictes, obtenint uns resultats satisfactoris per als implicats. Resoldre conflictes de manera amistosa, aquest és el principal repte de la mediació. En aparença, es tracta d´un sistema útil per a resolucions senzilles, encara que en la realitat demostra que les controvèrsies no són fàcils de solucionar. Amb la mediació, la solució al conflicte és més ràpida, econòmica i brinda a les parts l´oportunitat de mantenir la seva relació personal o professional. En mediació no hi ha perdedors, ja que totes les parts guanyen. El mediador fa que siguin les parts les que decideixin els acords i el futur de la seves relacions.

Les característiques de la mediació
La voluntarietat per a totes les parts d´acollir-se o no al procés de mediació i la voluntarietat de desistir-ne en qualsevol moment.
La imparcialitat del mediador, que no defensa els interessos d´una de les parts, sinó que fa que es respectin els interessos de cadascuna de les parts, i vetlla perquè es respectin els seus diferents punts de vista i que es preservi la igualtat de les parts en la negociació.
La neutralitat doncs la persona mediadora no imposa la solució, ni cap mesura concreta ni influeix en la decisió de les parts en el que fa referència a la seva disputa.
La confidencialitat en tot el procés tant per part del mediador com de les parts. Els informes que es puguin elaborar al llarg del procés tenen caràcter reservat.
La bona fe és la forma en com es demana a les parts que s’actuï en el procés de mediació, possibilitant una comunicació respectuosa, evitant els mals tons i els judicis de valor.
La col·laboració de les parts. El desenvolupament de la mediació promou la col·laboració i el suport permanent entra la persona mediadora i les dues parts. Les parts han de treballar i col·laborar per aconseguir una solució negociada , assumida i acordada entre ells. En mediació les parts són els protagonistes. El mediador no imposa la solució.

Balanç del servei – 2.015
Aquest servei està adreçat a qualsevol persona física o jurídica, empadronada, resident o radicada a Cerdanyola, que sigui part d´un conflicte. Els conflictes atesos poden ser de diferents tipologies com ara : malentesos, conflictes de convivència, conflictes de civisme, sorolls, animals, urbanisme, comunitats de veïns, relacions familiars, relacions en el sí d´una entitat, i d´altres. Des del servei municipal de mediació i durant l´any 2015, els tipus de conflictes que s´han atès els classifiquem en els següents ítems:

Un 60% casos de conflictes veïnals, un 31,5% conflictes familiars, un 4,5% conflictes vinculats amb temes escolars, un 2,5% en conflictes per activitats econòmiques i un 1,5% en altres tipus de conflictes.

A més d´atendre els conflictes directament, el servei també fa prevenció, difusió i formació en pro de la mediació i la cultura de la pau per tal de que cada vegada més les persones optin per aquesta forma de gestionar els seus conflictes. Des del servei s’han realitzat formacions als cossos de seguretat : policia local i mossos d´esquadra, també a agents cívics municipals i s´ha fet difusió a les entitats i associacions de diferents àmbits. El servei també col·labora amb el sistema educatiu; s´han fet xerrades informatives i entrevistes d´investigació amb alumnes de diferents universitats i disciplines, igualment també es fan tallers per escoles de primària i instituts per donar a conèixer la mediació i les seves eines de treball.

Accedir al servei
El servei és gratuït i per poder-ne fer ús tan sols cal fer una sol·licitud de mediació a la mateixa oficina d´atenció al ciutada (OAC), i tot seguit el servei es posarà en contacte amb qui el sol·liciti per iniciar el procés de mediació.
També es pot demanar informació directament al servei que està ubicat al c/ Lluís Companys 8, baixos, tel. 935 808 888 ext. 3855 o bé mitjançant la pàg. web de l´Ajuntament, www.cerdanyola.cat

La mediació ciutadana a Cerdanyola del Vallès
Enguany fa 18 anys que va ser aprovat en el consell d´Europa el primer text dedicat a la matèria de la mediació. L´Ajuntament de Cerdanyola del Vallès va signar el 20 de juliol del 2006 un conveni de col·laboració amb la Diputació de Barcelona per activar programes que posessin en marxa el servei de medicació ciutadana.

El 14 de febrer del 2007 mitjançant resolució d´alcaldia s´incoà l´expedient per a l´establiment del servei de mediació ciutadana i en sessió del Ple en data 26 d´abril de 2007, es va aprovar l´establiment del Servei Públic Municipal de Mediació Ciutadana de Cerdanyola del Vallés.

Així doncs el nostre municipi ofereix un servei de mediació des de fa gairebé, nou anys. Són moltes les persones que han passat per aquests servei i moltes més les que se n´han beneficiat d´una forma directe o indirecta. Durant aquest any 2015 gairebé un centenar de sol·licituds han sigut ateses des d´aquest servei amb una repercussió de forma directe o indirecte al voltant del miler de persones.

Comparteix: