ERC diu NO a un govern en minoria amb Compromís

El passat divendres els equips que van donar suport a Carles Escolà en el ple d’investidura estaven convocats a la taula de negociació per treballar l’ampliació de Govern. En acabar les converses, ERC va continuar defensant la seva postura: sota cap concepte governarà en minoria amb Compromís.

ERC ha dit que només tornaran a parlar si hi ha voluntat de formar un govern amb la suficient majoria, ja que del contrari “hi hauria una situació de feblesa i els grups de l’oposició condicionarien la política del Govern”.

Solà: “Compromís ni governa ni deixa governar”

El regidor d’ERC Daniel Mallén ho anunciava a la roda de premsa posterior a la primera taula de negociació per l’ampliació de Govern: “sota cap concepte ERC governarà en minoria amb Compromís”. Aquestes declaracions deixen a Compromís en una situació difícil, ja que si vol aconseguir la majoria amb ERC haurà d’acceptar, sí o sí, l’entrada de CiU al Govern. Helena Solà, portaveu del grup municipal d’ERC, deia que Compromís és conscient que amb cinc regidores no poden governar, però tampoc volen fer un govern ampli, per tant “ni governen ni deixen governar”.

ercSolà va insistir en el fet que durant aquests set mesos de govern han estat “bons minyons”, mentre que Mallén afegia que han acceptat i defensat certs punts contra les crítiques que feien la resta de partits, com va ser el cas dels sous i càrrecs de confiança. Segons Mallén, “ERC s’ha mantingut sempre en una actitud plenament lleial a l’objectiu de tenir un govern amb majoria que pogués governar la ciutat amb el lideratge de Compromís”.

Aquesta actitud va finalitzar divendres. En finalitzar la taula de negociació, a la qual no va assistir CiU, ERC va anunciar que començarien “a fer d’oposició, a definir-se i a agafar distància vers el Govern”, donant suport al govern en els punts que estiguin d’acord. Malgrat tot, ERC deixa la porta oberta a l’espera de que Compromís es replantegi la situació i vulgui canviar d’escenari amb l’entrada d’ERC i CiU al govern de la ciutat.

El pacte de les ordenances

El 22 de desembre es presentava a ple el polèmic punt de les ordenances. Compromís volia aprovar-ho però no tenia el suport de cap dels grups municipals del consistori. Per tal d’aconseguir l’objectiu, poca estona abans del ple es van reunir al despatx d’alcaldia representants de CxC, ERC, CiU i ICV. Finalment, segons explica Solà, es va arribar a un acord: CiU i ERC aprovaven les ordenances perquè Compromís es comprometia a treballar per un govern amb majoria i ampli amb CiU. Per la seva banda, ICV aprovaria les ordenances sense demanar res a canvi.

Ja a la sala de plens, en la presentació del punt de les ordenances l’alcalde va fer un discurs amb “una ambigüitat buscada”, diu Solà. Per la seva part ERC no va ser ambigu al ple i va deixar clars els motius pels quals retiraven les al·legacions a les ordenances: “el compromís de CxC de treballar per un govern de majoria”. Davant d’aquest discurs no va haver-hi cap membre de CxC que digués que això no era cert o que “ho havia entès malament”.

Tres setmanes després d’aquest acord Compromís continua apostant per ampliar el govern amb ERC i buscar la governabilitat de la ciutat amb CiU, ICV-EUiA-MES.  En aquest sentit, ERC diu que no es pot pretendre garantir la governabilitat sense ampliar el govern perquè “les coses no es regalen”.

Remunicipalitzacions

ERC acusa al govern de falta de diàleg respecte a l’estat de les remunicipalitzacions. No sap quins serveis volen remunicipalitzar ni en què estat es troben els estudis sobre la possible remunicipalització del servei d’escoles bressol municipals – que han demanat vàries vegades i no hi tenen accés – o el servei de neteja de les instal·lacions municipals. Aquest últim servei finalitza avui la pròrroga de quatre mesos i s’ha tornat a ampliar per tal de finalitzar els estudis de viabilitat per decidir el seu futur.

Centre Direccional

En cas que CiU i ERC entrés al Govern, el punt que generaria més polèmica és el referent al Centre Direccional, ja que els tres partits tenen posicions molt llunyanes: Compromís i ERC formen part de la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors (que vol la neteja total dels abocadors tòxics de la ciutat), mentre que CiU vol tirar endavant el projecte del Centre Direccional amb una remediació que no acabarà amb tots els mals que els abocadors produeixen diàriament la ciutadania. En aquest sentit, Helena va parlar de la possibilitat que, si no hi hagués acord i hi ha grans contradiccions, es pot portar el punt a ple amb llibertat de vot.

Respecte al Centre Direccional, Solà recordava que Compromís ha facilitat el desenvolupament del Centre Direccional, i que ho va signar per escrit a l’acord d’investidura amb CiU. Mallén afegia que durant aquests set mesos de govern Compromís ha estat donant llicències al Centre Direccional.

Escolta la roda de premsa completa

Comparteix: