La Policia Nacional escorcolla el Parc de Bombers de Cerdanyola

La Policia Nacional ha escorcollat les oficines del Parc de Bombers situat a Cerdanyola dins d’una operació per investigar una trama de corrupció del País Valencià amb possibles ramificacions a Catalunya, Andalusia, Balears, Castilla La Mancha i Extremadura.

Imatge: NacióDigital.cat

Imatge: NacióDigital.cat

Tal com informa el diari Público, l’operació ha deixat fins avui més de vint detinguts en sis comunitats autònomes per arreglar contractes per l’extinció d’incendis. Dues d’aquestes vint detencions s’han realitzat a Catalunya. Segons NacióDigital, es tracta del cap de sala central, Manuel Bosch (del Parc de Bombers de Cerdanyola) i el cap de guàrdia de la regió metropolitana sud: Ramón Dinarès.

La investigació estudia suposats delictes d’organització criminal, alteració del preu en concurs públic, falsedat mercantil, prevaricació, suborn, malversació, falsedat en document públic i negociació fraudulenta a funcionari públic.

Avialsa, el focus del suborn

Els agents han realitzat escorcolls al Parc de Bombers de Cerdanyola buscant informació sobre contractes de mitjans aeris per a les campanyes forestals, en concret sobre l’empresa Avialsa, una empresa valenciana que està denunciada per presumptes suborns per contractació fraudulenta en l’àmbit de l’aeronàutica.

En la causa, que ha sigut declarada secreta, ja estava imputat l’exdelegat del Govern en la Comunitat Valenciana Serafín Castellano, per presumptes favors a l’empresa Avialsa, que ja va rebre contractes per l’extinció d’incendis. Castellano, qui fou conseller de Governació i Justícia de la Generalitat valenciana, va ser detingut en maig de 2015 a instància d’una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció. Llavors va ser detingut també l’empresari Vicente Huerta, propietari d’Avialsa.

Avialsa ha tingut avions contractats per tasques de vigilància i extinció d’incendis forestals i per operacions de salvament pel Ministeri de Medi Ambient, la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana, la Xunta de Galícia i el Govern de La Rioja, entre d’altres, per a diferents campanyes des de 1995 fins a l’actualitat, segons informa l’empresa a la seva web.

Els sindicats de Bombers van denunciar fa dos anys la poca transparència en la contractació dels mitjans aeris

Tal com informa Jesús Rodríguez a La Directa, un delegat de CCOO va parlar de “corrupteles” en el marc d’una entrevista al programa de Josep Cuní a 8TV, i el conseller Ramon Espadaler va forçar una rectificació pública sota amenaça de portar-lo als tribunals

En un comunicat del Comitè de Mobilitzacions de Bombers emès el juliol de 2013 s’incorporava, entre les reivindicacions professionals, que el Departament d’Interior fes públics “tots els contractes de licitació a empreses externes: desenvolupament informàtic, rènting, mitjans aeris i combustible”. Entre els representants de la plantilla s’havia consolidat la idea que les irregularitats en la contractació externa eren prou fortes, però per aquelles dates no tenien proves que ho demostressin. El malbaratament de diner públic en contractes externs era un aspecte important en la negociació sindical, tenint en compte les retallades salarials que, en paral·lel, afectaven al personal del cos.

Aquest matí agents de paisà del Cos Nacional de Policia –integrats a la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals– han escorcollat les dependències de la seu de la Regió d’Emergències Metropolitana, situada a Bellaterra, i la seu de la Regió Metropolitana Sud, a Sant Boi de Llobregat, a la recerca de contractes entre la Generalitat i l’empresa de mitjans aeris Avialsa. La despesa pública que suposa el lloguer d’un únic avió de lluita contra el foc durant la temporada d’estiu ascendeix a 650.000 euros. El cap de sala de Bellaterra, Manel Bosch, i el sotsinspector Ramon Dinarés han quedat detinguts a l’espera de prestar declaració. Bosch va ser cap de bombers durant els governs de CiU.

El 30 de maig de 2013, durant una entrevista al programa 8 al dia de 8tv, Miquel Trujillo, delegat de CCOO dels Bombers de la Generalitat va manifestar: “Perquè es promou els mitjans aeris per sobre de la contractació de personal? Perquè hi ha empreses privades al darrere, empreses privades ben conegudes, aquest matí un delegat sindical insinuava que relacionades amb les corrupteles de Convergència. Doncs sí, escolti, no ens n’amaguem”. Josep Cuní reaccionava en directe dient-li: “Aquesta és una acusació que ja la defensarà vostè si l’ha de mantenir, perquè l’ha dit aquí lliurement i jo no li penso esmenar, és el seu risc”.

El 4 de juliol del mateix any, després que el conseller Ramon Espadaler li reclamés una rectificació per escrit –sota amenaça d’actuar judicialment contra ell– el bomber va tornar al plató de 8tv per matisar les seves paraules. “Si algú va entendre que jo acusava de corrupció o d’amiguisme les empreses contractades i el conseller, no en tinc cap prova, i tampoc no tinc proves que el que facin sigui il·legal. Jo no sé si sopen junts o no”. I Josep Cuní li va respondre: “Jo ho vaig veure venir, una cosa és la crítica política davant la qual un polític es pot enfadar però no té res a dir i se l’ha d’empassar, una altra cosa és quan es traspassa aquesta línia i s’entra en altres àmbits, què es pot dir, si es pot provar i, evidentment si hi ha testimonis”. “No hi ha pitjor veritat que aquella que és el resultat de la repetició de moltes mentides”, va advertir Cuní. “La televisió és un mitjà al que no estem acostumats gent com jo i potser l’observació del dia a dia ens porta a dir el que pensem o intuïm sense tenir-ne massa proves”, va reblar Trujillo en un exercici dialèctic d’autocontrol que avui es pot interpretar com tota una premonició.

Ombra de dubte en la contractació dels mitjans aeris

La Sindicatura de Comptes va alertar l’any 2011 que les coses no s’estaven fent massa bé. En l’informe 10/2011 va posar de manifest que el servei de transport sanitari aeri prestat per l’empresa TAF Helicopters, SL –una de les contrates habituals del cos de Bombers– s’havia adjudicat sense procediment de contractació. “Durant els exercicis 2010 i 2011 s’ha mantingut aquell contracte i l’empresa ha continuat prestant el servei. D’altra banda, també es va generar despesa sense procediment de contractació previ per al servei de repatriació. En ambdós casos, atès l’import de la despesa anual, superior als llindars comunitaris, es requeria la convocatòria d’un procediment obert de contractació”, va reblar el síndic.

Comparteix: