Expressa’t: Procés català: tots plegats perdrem bous i esquelles?

Trist final d’un Procés en el qual molts catalans d’origen o de destí s’hi van deixar la pell. Jo no culparé ni a la CUP ni Convergència. Conec prou bé ambdós actors polítics per entendre la seva posició.

Fer coincidir en un sol candidat les dues formacions polítiques és una obra de titans. La política moderna cada cop tendeix més al treball d’equip o col·legiat que no als lideratges carismàtics. Per tant, l’última proposta de JUNTSxSI semblava una proposta prou racional com per resoldre el conflicte, però la negativa de la CUP em va fer creure que en el rerefons de les exigències de la CUP hi ha problemes molt seriosos que es mantenen a la societat catalana i que no estan resolts en el full de ruta presentat. No només és una qüestió del candidat, va mes enllà. Cortadelo ho apunta en una de les seves aportacions sobre el Proces.

Ni ha col·lectius com els expresos de Terra Lliure o El Moviment d’Alliberament Nacional Basc que aconsellen votar la investidura de Mas, gent gens sospitosa de connivència amb l’stablishment i que interpreta la realitat en funció de les seves concepcions dels drets dels pobles.

Però en aquest cas cal entendre també les dificultats que en aquests moments estan passant la majoria dels nostres joves; i joventut i pragmatisme no sempre van junts. Si no els donem algunes solucions als seus problemes, difícilment ens escoltaran. Insultar-los i desqualificar-los tampoc resoldrà res.

És obvi que en una Catalunya independent la possibilitat de cercar solucions és més que evident, però hem de fer creïbles les nostres propostes. Per tant ,el problema no és ni la CUP ni Artur Mas, el problema és la difícil situació actual.

Josep Font

Comparteix: