En Comú Podem arrasa a Cerdanyola

Una de cada tres cerdanyolenques van decidir ahir apostar pel canvi que ha promès, durant tota la campanya, la candidatura “En Comú Podem”, deixant enrere les velles costums de votar en massa a PSC, PP i CiU.

Un total de 10549 persones van ficar a l’urna una papereta per donar suport a la candidatura encapçalada per Domènech, el que representa que un de cada tres persones que van decidir anar a votar van voler apostar pel canvi que les companyes de Pablo Iglesias han promès. Aquesta xifra ha desbancat al PSC, que fins ara havia estat la primera força més votada a la ciutat en unes eleccions generals i que enguany només ha aconseguit 5711 vots, molt a prop dels 4988 de Ciutadans, l’altra gran novetat junt amb Podem – a les eleccions generals.

En Comú Podem arrasa a Cerdanyola

DSC02320La coalició “En Comú Podem” – marca catalana de Podemos – ha arrasat a Cerdanyola convertint-se en primera força i superant, per 4838 vots a la segona (PSC), uns resultats extraordinaris per a una candidatura que es presentava per primer cop en les generals. Per poder valorar el creixement d’aquesta candidatura, hem de comparar els resultats amb els obtinguts en les autonòmiques del 27 de setembre, en què va treure 4767 vots, molt per sota dels resultats d’ahir.

La candidatura encapçalada per Domènech s’ha desmarcat del discurs independentista, però sempre ha defensat el dret a decidir i a celebrar un referèndum per escoltar la veu dels catalans, tal com va dir Pablo Iglesias en un dels seus mitings, on va prometre posar com a condició el referèndum – en un termini d’un any – en cas que Podem hagués de negociar un pacte d’investidura amb altres forces polítiques.

Imatge: diaridegirona.cat

Imatge: diaridegirona.cat

El bipartidisme perd 6715 vots

Cerdanyola, com a la resta del Regne d’Espanya, ha volgut dir prou al bipartidisme entre PP i PSOE. La ciutadania ha apostat per noves forces com Podem o Ciutadans per passar pàgina als partits predominants des de la transició. Un total de 7515 persones que en 2011 va votar al PP i PSOE han optat per altres opcions.

El PSC continua en caiguda lliure. Ahir va perdre, respecte a les eleccions generals de 2011, un total de 3735 vots, motiu pel qual, per primera vegada, deixa de ser la força més votada. Per la seva banda el PP també ha aconseguit, a Cerdanyola, els pitjors resultats en unes eleccions generals. Amb una caiguda de 2980 vots ja és situa com a quarta força.

 

Resultats de les eleccions autonòmiques de setembre. Diari de Girona

Resultats de les eleccions autonòmiques de setembre. Diari de Girona

Els partits independentistes sumen 6389 vots

Aquestes eleccions tenien, des de Catalunya, una mirada en clau independentista. Malgrat que moltes independentistes no han anat a votar per no sentir-se espanyols, els resultats d’ERC i CiU – integrants de Junts pel Si – han sigut el focus d’atenció de l’independentisme. Aquests dos partits han sumat un total de 6389 vots, i la “batalla” l’ha guanyada ERC que, amb 3596 vots, han superat als d’Artur Mas.

Unió i PACMA es disputen la setena posició

Un dels duels de la nit van ser el que van disputar Unió i PACMA. Ambos partits es disputaven la setena i vuitena posició. Els de Duran i Lleida es van portar, per 14 vots, el duel, però les animalistes del PACMA van acabar fent història situant-se, per primer cop, entre els vuit partits més votats a Cerdanyola en unes eleccions generals.

Jornada amb un incident a Fontetes

La jornada va ser tranquil·la a tots els col·legis electorals de Cerdanyola, a excepció d’una incidència al col·legi Fontetes, on alguns veïns es queixaven que faltaven paperetes del partit que volien votar (En Comú Podem). Un d’ells (JM) declarava per Cerdanyola Informa: “Quan he anat a votar, he buscat la papereta de “En Comú Podem” i no hi era a la taula, no hi era, he hagut d’anar a buscar-la a la cabina. És inadmissible”.

A diferència de les eleccions autonòmiques del passat 27 de setembre, l’Ajuntament no va treure la televisió al carrer perquè la ciutadania pugui seguir els resultats en directe.

Comparteix: