Cerdanyola està en risc per contaminació atmosfèrica
La Direcció General de Qualitat Ambiental ha situat a Cerdanyola entre els 40 municipis que, entre avui i demà, tindran situació de risc per la superació del valor límit diari de PM10. Aquesta alerta, que no comporta l’activació de cap pla d’emergència, podria mantenir-se o augmentar-se els propers dies.
A partir de la informació facilitada per la Direcció General de Qualitat Ambiental, s’informa que, d’acord amb els models de previsió de contaminació pels propers dies i l’avís del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient d’intrusió de pols africana per avui i demà, els sistemes automàtics a temps real de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació
Atmosfèrica estan registrant la superació del valor límit diari de PM10, i es preveu que aquests valors es mantindran o s’incrementaran els dies vinents.
Per aquest motiu, el Govern de la Generalitat ha activat l’avís preventiu de nivells alts de PM10 amb un seguit de mesures que haurà d’aplicar l’Ajuntament i la ciutadania:
- Fer avisos en els panels lluminosos dels eixos viaris d’accés a la conurbació de Barcelona de nivells de contaminació per PM10 alts.
- Avisar a les activitats industrials i de generació elèctrica afectades pel Pla d’activar els seus protocols de treball.
- Prioritzar l’ús del Transport Públic envers el vehicle privat.
L’informe de la qualitat de l’aire a Cerdanyola és alarmant
El darrer informe de qualitat de l’aire a Cerdanyola, realitzat l’any passat, va alertar que “la qualitat de l’aire a la nostra ciutat és alarmant”.
L’estudi va demostrar que les partícules PM10 podien superar mes de 35 vegades a l’any el valor diari de 50 g/m3, es a dir, es poden superar els valors límits establerts per a la i protecció de la salut humana. En quant a les partícules PM2,5 s’han donat una mitjana de 26 g/m3 que és superior al valor objectiu anual de 25 g/m3.
Què és el pm10 i PM2, 5, com afecta la salut?
Els efectes que les partícules pm10 i PM2, 5 estan associats a malalties de tipus respiratori, com ara la bronquitis, i més recentment també s’han analitzat i demostrat els seus efectes sobre malalties de tipus cardiovascular. creixent desenvolupament de l’asma i al·lèrgies. En el cas de les PM2,5, la seva grandària fa que siguin 100% respirables ja que viatgen profundament en els pulmons, penetrant en l’aparell respiratori i dipositant-se en els alvèols pulmonars, fins i tot poden arribar al torrent sanguini. A més aquestes partícules més petites estan compostes per elements que són més tòxics (com metalls pesants i compostos orgànics) que els que componen, en general, les partícules més grans.