L’Ajuntament desestima el recurs de reposició interposat per Àngels Casafont
El plenari ha desestimat el recurs presentat per Àngels Casafont que pretenia deixar sense efectes l’acord plenari del mes de juliol on es va aprovar que l’Ajuntament es personifiqués en les diligències prèvies.
La notícia va sortir a tots els mitjans fa justament un any, en desembre de 2014. L’exalcalde de Cerdanyola, Toni Morral, l’exregidor i portaveu d’ICV-EUiA, Santi Cayuela, l’exregidor d’esports, Fèlix Riba i Àngels Casafont, cap d’esports de l’Ajuntament van estar denunciats per Fiscalia per presumptes concessions d’instal·lacions públiques a una empresa privada.
L’any 2008 l’Ajuntament de Cerdanyola, amb Toni Morral al capdavant, va realitzar dues concessions sense cap concurs públic (Piscina Municipal de Montflorit i Centre Esportiu Altis) a la Federació Catalana d’Handbol. Ara, set anys després, aquestes concessions estan sent mirades “amb lupa” per la fiscalia per suposades irregularitats.
El ple rebutja el recurs de reposició presentat per Casafont
El ple d’octubre va rebutjar el recurs de reposició presentat per la cap d’esports de l’Ajuntament de Cerdanyola, Àngels Casafont, que tenia l’objectiu de deixar sense efectes l’acord de ple en data 30 de juliol de 2015 on s’aprovava que l’Ajuntament es personifiqués en les diligències prèvies.
Carles Escolà va dir que, per part del seu govern, no hi ha cap qüestió en contra de cap treballadora en concret, sinó que es tracta d’iniciar accions per saber exactament que és el que està instruint la justícia en un fet que afecta l’Ajuntament de Cerdanyola.
Expedient en fase d’instrucció
L’expedient es troba en fase d’instrucció i, per tant, l’Ajuntament no pot complir els acords de la moció aprovada en juliol, entre els que estaven presentar-se com acusació particular.
El que si ha de fer l’Ajuntament es comparèixer com a part interessada, de manera obligatòria, ja que té coneixement de l’existència de la instrucció i té uns interessos que afecten a la institució. Més endavant, si es considera que hi ha indicis de delictes, l’Ajuntament s’hauria de convertir en acusació particular, tal com demanava la moció de juliol.
Iñigo Enterria (ERC) va demanar que el Govern no només actuï ràpidament, sinó que contracti externament un procurador i un advocat per no dependre del personal propi de l’Ajuntament, amb l’objectiu de ser el més imparcial possible.
L’Ajuntament paga 673.466,01 euros malgrat tenir informes desfavorables d’intervenció
Rosendo Calet (PP) va dir que aquesta “irregularitat administrativa” – tal com qualifiquen el cas des d’ICV, EUiA, MES i CiU – va tenir un cost per l’Ajuntament de més d’un milió d’euros.
Calet va aprofitar el seu torn al ple per fer una breu explicació cronològica dels fets. L’11 de juliol de 2008 Intervenció va emetre un informe desfavorable en la concessió perquè “no s’ajusta als requeriments processals de la llei de contractes del sector públic al no realitzar-se la consulta a diferents candidats capacitats per l’execució del contracte d’acord amb els articles 161, 162 i 153 de la llei de contractes del sector públic.
Els articles 214, 215, 216 i 217 de les Hisendes Locals diu que, si l’interventor manifesta la disconformitat es suspendrà la tramitació del pagament de despeses fins que les discrepàncies es resolguin. Ni l’alcalde accidental (Santi Cayuela), que va realitzar un pagament de 125.000 euros el 7 d’agost de 2008, ni l’alcalde Toni Morral, que va autoritzar un pagament de 38.300 euros i dos més de 43.000 euros, van complir amb la norma i van autoritzar els pagaments tenint ple coneixement de l’informe desfavorable d’Intervenció.
Segons l’última pàgina de la provisió d’alcaldia, el total de pagaments realitzats per l’Ajuntament de Cerdanyola a favor de la Federació Catalana d’Handbol respecte al Centre Esportiu Altis va ser de 673.466,01€. El contracte de la concessió, signat per quatre anys – 2008-2012- deia que l’Ajuntament faria una inversió de 250.000 euros i, en cas que el resultat de la concessió fos positiu, aportaria 150.000 euros en un segon pagament. Finalment, la concessió dura només dos anys i es paguen 673.466,01€, causant un perjudici econòmic a l’Ajuntament.