La UAB organitza una jornada sobre l’arribada de refugiats a Europa

Demà dijous, coincidint amb el Dia Mundial dels Drets Humans, la UAB ha organitzat una xerrada amb experts per tractar l’actual situació d’arribada de refugiats a Europa.

Imatge d'Alicia Armesto, companya de "Toma Los Medios" (plataforma on està inclosa Cerdanyola Informa)

Imatge d’Alicia Armesto, companya de “Toma Los Medios” (plataforma on està inclosa Cerdanyola Informa)

Amb l’objectiu de reflexionar sobre l’arribada de persones refugiades al continent europeu, així com sobre les causes i conseqüències del fenomen, la UAB (Fundació Autònoma Solidària-FAS i Cultura en Viu) organitzen, el 10 de desembre, la jornada “Refugiats a Europa. Mirades del present cap al futur”. Aquest acte, que coincideix amb el Dia Mundial dels Drets Humans, tindrà lloc a les 14 h, a la sala Teatre de l’Edifici L’Àgora (plaça Cívica).

La jornada comptarà amb la participació de Pamela Urrutia, investigadora de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB i especialista en l’anàlisi dels conflictes armats, les crisis sociopolítiques i els processos de pau al nord d’Àfrica i Orient Mitjà; Andrés Mourenza, periodista freelance que treballa a Estambul i Atenes, i que oferirà una anàlisi de la tasca dels mitjans de comunicació en situacions concretes a Turquia, Grècia o Xipre; i Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. Xavier Giró, professor de periodisme polític de la UAB i director del grup de recerca Observatori de la Cobertura de Conflictes de la UAB, moderarà la jornada.

La trobada s’emmarca en la iniciativa #UniversitatsRefugi, impulsada conjuntament per les universitats públiques catalanes, que consisteix en la realització d’activitats de sensibilització i d’accions de suport i acollida a les persones refugiades.

Experiència i sensiblització en el tema

A la UAB, existeix des de fa molts anys la preocupació per la greu situació de les persones refugiades i el paper que pot jugar-hi la universitat. Algunes de les accions que s’han dut a terme, per exemple, han estat la Conferència Internacional de Refugiats de Guerra organitzada a la UAB els dies 9, 10 i 11 d’abril de 2002, les reflexions de la qual es van editar en un llibre, o més recentment (2012) l’exposició “Contra viento y marea. Refugiados, historias cercanas que vienen de lejos”, organitzada per Amnistia Internacional de Catalunya amb la col·laboració de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), a la sala d’exposicions de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General.

Però, sens dubte, l’antecedent més rellevant pel seu abast i profunditat és l’experiència de col·laboració de molts membres de la comunitat universitària en els centres de refugiats a Croàcia i Eslovènia que s’inicià al 1992 i durà 10 anys. Justament, als deu anys de l’aniversari de l’experiència, la Fundació Autònoma Solidària edità el llibre Refugiats als Balcans (una experiència de solidaritat universitària, de Jordi Tolrà i Luís Marín).

La comunitat universitària de la UAB compta amb personal amb experiència de diferents camps de coneixement relacionat amb els conflictes i la construcció de pau, els territoris, llengües i cultures dels països d’origen i l’atenció i suport terapèutic a persones en situació de crisis i conflicte, com l’Escola de Cultura de Pau o la Unitat de Trauma, Crisis i Conflicte de Barcelona (SiPEP, Facultat de Psicologia).

Comparteix: