Expressa’t: Divorci (Nacional)
A Espanya el divorci conjugal va estar fora de la llei, prohibit, il·legal, fins la mort de Franco. Ara es legal com arreu dels països que ens envolten. I això, per què? Doncs per que és ben legítim, es a dir, d’acord amb el Dret de persones, que és superior al Dret d’entitats.
Podem considerar un matrimoni Catalunya -Espanya? L’actual Estat espanyol no permet ni el divorci ni la separació. Sols per això ja perd tota legitimitat. Evidentment tard o d’hora haurem d’anar al Jutjat, Tribunal d’Estrasburg, Luxemburg, on sigui. Espanya i Catalunya no han funcionat mai en règim de separació de bens. Al contrari, el drenatge de diners catalans cap Espanya és xifra en 16.000 milions € anuals. Que entre d’altres coses permet el “despilfarro” d’abocar diners per l’AVE contra tota racionalitat económica, car fins i tot el AVE de Madrid a Barcelona sols cobreix despeses de funcionament, però, no s’amortirà mai la inversió. En estricta lògica empresarial el AVE s’hauria de reduir a uns pocs trajectes, encara que deficitari. Per contra s’hauria de invertir en Rodalies , que aquí sí que ens sortiria a compte.
El model econòmic espanyol és un país de paletes i cambrers: sous baixos i competitius. En una República catalana es pot apostar per recerca tecnològica, mèdica, agrària, etc. Això requereix millors qualificacions i sous, i més estables. Els successius governs espanyols no creuen en això, prefereixen sacrificar el benestar de la població a canvi de “més cohesió interna” com és la excusa per no fer el corredor mediterrani ferroviari que ens proporcionaria ingressos pel desembarcament a les nostres costes mediterrànies dels vaixells de càrrega de mercaderies que passen pel Canal de Suez cap a Europa occidental i afavoriria la sortida ràpida i més econòmica dels productes andalusos i murcians (també valencians i catalans) cap a Europa.
I com això tot. Fins quan?
Article de Roger Caballé – Ciutadà de Cerdanyola.