Una cerdanyolenca acampa a les portes d’ICAM per lluitar contra les retallades

El mes de novembre Marta, veïna de Cerdanyola i sòcia de l’Associació Funcional, va començar una acampada a les portes de l’ICAM per denunciar les retallades i discriminacions de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques que deixen, injustificadament, a moltes persones sense els recursos mínims per tenir una vida digna.

Imatge: Sicom

Imatge: Sicom

Naty, la primera dona que va acampar a les portes de l’ICAM, ja no està sola. A la seva lluita s’ha sumat la cerdanyolenca Marta, una dona que amb una malaltia que li suposa pèrdua de forces i dolors generalitzats que augmenten any rere any. La Marta denuncia que la Seguretat Social només li va tractar amb antiinflamatoris i antidepressius, un còctel de pastilles que «desemboca en malalties de dessensibilització central, és a dir, et quiten el dolor però no t’estudien la seva causa», diu Marta.

A Marta li han negat dos cops l’ingrés en l’Hospital per tractar-la en malalties especialitzades per les retallades i perquè no és de la zona. La falta de reconeixement de la malaltia implica l’alta mèdica i per tant la pèrdua de qualsevol subsidi però alhora s’assumeix la possible cronificació de la malaltia que pateix la persona afectada, convertint-los en irrecuperables.

La Plataforma Marea Blanca, en aquest sentit, denuncia que s’estan cometent irregularitats, ja que “La norma legal que prescriu un màxim de 90 dies per a ingrés en un centre un cop reconeguda la malaltia per a la Marta no existeix, o més ben dit, per a les autoritats corresponents no existeix. Són els poders públics els que vénen obligats a complir la seva pròpia normativa”.

El Doctor Solà, especialista en aquestes malalties, va dir en un congrés que, “en cas que aquests malalts no siguin admesos per especialistes, apareixen noves malalties en cascada que debiliten i cronifiquen al pacient convertint-los en difícilment recuperables”.

Imatge: Sicom

Imatge: Sicom

Marta també denúncia el tracte que va rebre, que qualifica de «micro maltracte» per la doctora Maria Elena. Marta va escriure set reclamacions i va rebre dues respostes que es contradiuen. Una d’elles demana disculpes per part de la doctora mentre que en altra diuen que ni la doctora, ni l’encarregat de Seguretat que va intervenir, ni el metge de la consulta del costat s’enrecorden de res del que va succeir aquell dia.

El cas de la Naty és molt paregut al de Marta. La Naty porta ja més de dos mesos acampada a l’ICAM per exigir el seu dret a la baixa laboral perquè ha tingut un infart cerebral i té un trombe a la caròtida. És evident que la Naty no pot treballar, però l’ICAM, que actua com mercenaris del capital, li ha donat l’alta mèdica.

Les companyes de periodisme responsable, críc i independent SICOM, Solidaritat i Comunicació, han realitzat un vídeo amb l’objectiu d’explicar el cas i sensiblitzar a la població.

El sindicat CGT també es mobilitza contra les actuacions de l’ICAM.

Ahir dijous va tenir lloc lloc una protesta pacífica a l’interior de l’ICAM a Barcelona i, posteriorment, una concentració a l’exterior i tall de carrer. Fruit d’aquesta pressió, la direcció de l’ICAM ha ofert una reunió pel proper dilluns al matí.

photo4034692734106479Ahir al matí CGT Catalunya va convocar la segona jornada de mobilitzacions contra la concessió d’altes mèdiques injustificades per par de les mútues de salut laboral, l’ICAM i l’INSS. A partir de les 11 h. del matí prop de 200 militants del sindicat es van concentrar davant la seu de l’ICAM a Barcelona per denunciar la política de denegació de baixes mèdiques per part d’aquest organisme. Entre les denúncies hi figuren la disminució de la durada de les baixes, que han passat dels 12,7 dies de mitjana per treballador el 2007 als 9 dies el 2013 o la disminució en la declaració d’invalideses (el 2008 l’ICAM va rebutjar el 27,39% de les peticions i el 2013 el 40% del total). Previ a la concentració hi ha hagut una protesta pacífica a l’interior de l’ICAM.

photo4034692734106476Les accions d’ahir van ser la continuïtat d’un seguit de protestes descentralitzades que hi va haver el passat dimarts 1 de desembre davant de diverses mútues mèdiques a diferents poblacions de Catalunya, com ara Granollers, Igualada, Terrassa, Vic, Viladecans i Vilanova i la Geltrú.

Fruit de les accions realitzades, s’ha fixat una reunió entre la direcció de l’ICAM i la CGT de Catalunya pel proper dilluns 7 de desembre al matí. En aquesta reunió des de CGT es plantejarà la denúncia del conveni subscrit entre l’ICAM i l’INSS i situacions de mal funcionament de l’ICAM en empreses com FUNOSA (Ódena), Giró (Badalona), autobusos de Transports de Barcelona, entre d´altres. També es plantejaran mesures de lluita en contra les afeccions mèdiques degut a l’exposició a l’amiant de milers de treballadors.

Comparteix: