El ple aproba inicialment un nou reglament regulador del registre de parelles estables

El ple de novembre va aprovar el nou reglament regulador del registre de parelles estables amb l’objectiu de garantir drets bàsics a la ciutadania amb plena garantia jurídica.

governL’objectiu del nou registre és dotar les nostres veïnes i els nostres veïns d’una eina essencial, àgil i gratuïta per a l’efectivitat del reconeixement per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès de la condició de parella estable en tots aquells àmbits en què pugui ser rellevant: tractament de la situació convivencial en l’àmbit tributari local, mecanismes de contribució a l’efectivitat del dret a l’habitatge, línies de subvenció amb finalitats diverses, drets relacionats amb la condició d’empleat públic quan així resulti de la legislació vigent o de la negociació col·lectiva, o serveis socials.

D’aquesta manera es contribueix a evitar la discriminació entre parelles estables per raons econòmiques, quan no poden accedir a altres mecanismes legals de constatació de la situació de convivència estable.

Dues persones que conviuen en una comunitat de vida anàloga a la matrimonial es consideren parella estable en qualsevol dels següents supòsits:

  1. Si acrediten portar més de dos anys empadronades de manera ininterrompuda en el mateix domicili en aquest municipi o en un altre municipi d’Espanya.
  2. Si durant la convivència tenen un fill comú.
  3. Si han formalitzat la relació en escriptura pública.

El Parlament de Catalunya ha de tirar endavant un registre de parelles estables amb la voluntat de tenir en compte els registres que poden existir en els municipis. Segons Carles Escolà, aquest registre “dóna un servei a la nostra ciutadania que estem plenament convençuts que és un servei important adaptat a la societat actual”. Segons l’alcalde, aquest tràmit “no suposarà un cost extra, és un tràmit més de la OAC (Oficina d’Atenció a la Ciutadania).

Tal com va assenyalar Iñigo Enterria (ERC), el 26 de març de 2015 el seu grup municipal va portar una moció per procedir admetre noves sol·licituds de registres de parelles estables, però per un decret d’alcaldia de l’1 de març de 2013 (amb PSC al Govern de Cerdanyola) es va anul·lar aquest registre.

El punt va ser aprovat amb el vot favorable de tots els partits excepte d’ERC, que presentarà al·legacions al reglament per tal de millorar-ho, i del PP.

Comparteix: