La facultat de veterinària de la UAB posa en marxa un programa de donació de cossos d’animals

La Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona  ha creat un Programa de Donació de Cossos d’Animals per tal de satisfer les necessitats de les nombroses pràctiques docents del centre. Es tracta d’un programa pioner a l’Estat espanyol, però ja habitual en centres universitaris  europeus i nord-americans, que s’ha fet seguint la normativa de benestar animal i bioètica de la UAB i que ha comptat, en el seu disseny, amb la participació de veterinaris, docents i estudiants de la Facultat.

Imatge: gencat

Imatge: gencat

Aquest migdia s’ha presentat, a la Facultat de Veterinària de la UAB, el primer Programa de Donació de Cossos  d’Animals (PDCA) d’Espanya que regula i fomenta la donació de cadàvers per part dels clients de l’Hospital Clínic Veterinari situat al costat de la Facultat. Els propietaris dels animals, un cop coneguda la situació irreversible de les seves mascotes i informats de les funcions del programa, poden donar el seus animals de companyia de forma altruista i gratuïta. Es tracta del primer programa d’aquestes característiques que s’instaura a Espanya però que ja és habituals en altres centres de prestigi mundial (adjunts trobareu programes similars de la Ross University School of Veterinary o el College of Veterinary Medicine de l’Oregon State University, ambdues dels EUA).

El programa gestiona els cadàvers donats i els assigna a les pràctiques de les diferents assignatures, prioritzant la disponibilitat de cadàvers per a les assignatures de Grau com Morfologia, Pràctiques Integrades en Sanitat Animal,  Cirurgia i anestesiologia, Medicina i Cirurgia d’animals de companyia- i assegurant el compliment de la normativa de l’EAEVE (European Association of Establishments for Veterinary Education) pel que fa als estàndards d’homologació.

Tots els animals donats al PDCA són gestionats per aquest programa i no podran ser utilitzats per a altres finalitats. S’acceptaran animals durant tot l’any i es podrà fer donació de teixits i òrgans tant pel banc de còrnies com d’altres que puguin crear-se en el futur.

Procediment de donació i Tipologia d’animals

En el moment de l’eutanàsia, el propietari signa el consentiment de donació mitjançant el formulari corresponent. El procediment d’eutanàsia segueix els protocols ètics de la UAB.

Un cop l’animal s’eutanasia, les dades de l’animal es registren en el fitxer del PDCA mitjançant una aplicació informàtica creada a l’efecte per la Facultat de Veterinària. Es poden donar gats i gossos, i en un futur es podran incorporar altres espècies (aus, rosegadors, etc.) que puguin adaptar-se a les necessitats de les diferents assignatures. Els animals de més de 30 kg i aquells amb malalties zoonòtiques seran exclosos del PDCA. Un cop acabades les pràctiques els cossos seran incinerats per l’empresa autoritzada per la Facultat de Veterinària.

Una Facultat líder en el seu àmbit

La Facultat de Veterinària de la UAB ocupa la 23a posició mundial i la 10a d’Europa en el QS World University Rankings per àmbits. Disposa d’un Hospital Clínic Veterinari, amb una unitat de petits animals i amb una altra de grans animals, els objectius del qual són la docència, el suport a la investigació i el servei extern com a hospital veterinari d’alta qualitat.

Es tracta d’un centre únic a Catalunya i a Espanya que compta amb instal·lacions modernes que serveixen de suport a la docència i que garanteixen una formació d’alta qualitat en les diferents vessants de la professió veterinària. Ha rebut l’homologació de EAEVE en reconeixement a la seva qualitat com a Institució docent.

Comparteix: