Expressa’t: Barcelona en comú

Barcelona en Comú (BComú) és avui el principal referent polític a la capital catalana, i la seva decisió de participar en les Eleccions Generals pot contribuir a crear una nova alternativa, vertebrada al conjunt del territori.

En aquest propòsit, Podem ha de ser decisiu.

El marc polític ha de considerar, segons el meu parer:

  • CDC i ERC participaran el 20-D, intentat agrupar el vot dels sectors Independentistes, ja que encara que vagin separades, ho faran amb el mateix Programa. En realitat li faran costat al joc del PP i a l’intent de polarització i de reeditar el xoc de trens tant reeixit: espanyolistes & independentistes. En aquest sentit la convocatòria a reunions que va fer Rajoy a P. Sánchez, A. Rivera, P. Iglesias i d’altres, deixa a Podemos en una situació de fortalesa. Som l’única formació política a nivell estatal que no es suma al consens que pretén aplegar a tots pel camí de de la unitat d’Espanya i la nova transició.

  • BComú, per la seva part, obre la possibilitat de bastir una candidatura catalanista –que no independentista- de ruptura, transversal, de radicalitat democràtica i dels moviments socials, en unes eleccions que no estaran tan marcades per la polarització del 27-S, i es centraran més en les propostes socials, tenint sempre en compte això que ha de ser nostre i que diu que les lluites pels Drets i Llibertats Socials han d’anar de la mà de les lluites pels Drets i Llibertats Nacionals.

  • Hem de valorar la participació política municipalista i el seu pes i potencialitat en la configuració d’un nou marc de mobilització, participació i lluita arreu de l’Estat. Hi ha un pes polític i un pes històric marcat pels triomfs de Barcelona, Madrid, Saragossa, Santiago, Cadis que hem d’aprofitar, sostenir i refermar.

  • La nova situació ens pot permetre la incorporació de sectors socials independentistes de caire progressista, tant dels identificats amb ERC però descontents per la seva aliança estratègica amb CDC, com de gent de les CUP i Procés Constituent, que no es presentaran a les eleccions del 20-D, però s’identifiquen amb el posicionament de Podem:

    • Dret a Decidir-ho tot.

    • Referèndum vinculat sobre Independència SI o NO, a Catalunya.

    • Polítiques Socials de benefici a les majories que pateixen la crisis.

  • La força d’un moviment per obrir un Procés Constituent a Catalunya i a Espanya, vinculat a la nostra proposta de Estat Plurinacional, ha de tenir en compte els diferents nivells de ruptura democràtica. Podem i devem aprofitar totes les escletxes per començar-ho quan puguem, amb totes les forces i comptant amb molts suports, tant de dins com fora de l’Estat. Si aquest Procés comença a Catalunya, tant debò farà més gran la nostra contribució.

  • En l’àmbit estatal, aquesta candidatura posa a Catalunya de manera decisiva en quant a la contribució necessària per guanyar i començar el canvi a tota Espanya i a Europa.

Així doncs, cal esperar que qui millor està preparat per sumar, i constitueix un confluència en si mateix, BComú, ens ajudi de manera decisiva a trobar la forma i el contingut de la que ha de ser la Candidatura de les majories ciutadanes de Catalunya, en el marc de les eleccions generals, procés en el qual, Podem ha de continuar jugant un paper clau, sense dogmatismes ni sectarismes.

Per altra banda, els noms dels candidats que venim escoltat: Xavier Domènech, Marta Sibina, Lucía Martín, Raimundo Viejo,….cap professional de la política i tota gent nostra, del moviment social i amb mèrits per encapçalar la Confluència, ens demostren que no hi ha intensions sinó fets!

Les eleccions ens venen marcades i nosaltres no escullin les dates, ni si estem o no preparats des del punt de vista del Partit per fer-les front. Ara bé, hem d’apel·lar a la necessària capacitat de canvi, de veure el moment polític i actuar en conseqüència.

Per tot això, crec que estem davant la millor opció. En Comú -Podem! Podem En Comú!

Article de Leo Lamich.

Comparteix: