Cerdanyola acull la mostra “Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica”
El Museu de Can Domènech acollirà, a partir d’aquest divendres 6 de novembre i fins al 17 de gener de 2016, l’exposició “Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica”, una exposició que estarà complementada per diverses activitats.
La mostra, que es presentarà divendres 6 de novembre a les 20 hores, està organitzada conjuntament per la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sitges i Museus de Sitges, posa en valor la utilització de la rajola hidràulica, un objecte estretament vinculat a l’arquitectura catalana entre els anys 1890 i 1930.
L’exposició “Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica” permet situar els orígens, identificar els principals fabricants, aprofundir la tècnica i percebre l’evolució del disseny d’aquestes peces decoratives.
Sitges va ser una de les ciutats pioneres en la fabricació de rajoles hidràuliques gràcies a la fàbrica cimentera de Vallcarca, propietat de Carles Butsems i Josep Fradera. L’empresa s’hi va instal·lar l’any 1903 per aprofitar la naturalesa geològica del massís del Garraf, que té forma calcària i, per tant, és idònia per a la fabricació de ciment.
A Catalunya, les empreses que manufacturaven rajoles hidràuliques van comptar amb la col·laboració d’artistes i arquitectes reconeguts arreu del país, com Alexandre de Riquer, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, Antoni Maria Gallissà o Rafael Masó. L’èxit d’aquestes catifes de ciment va traspassar els límits d’aquest estil, i els seus dissenys i es van adaptar al nou gust sorgit de l’art déco.
Actualment la rajola hidràulica viu un renaixement guiat per nous dissenyadors i arquitectes que continuen creient en les seves possibilitats constructives i ornamentals.
Aprofitant l’exposició, el MAC ha programat, per al diumenge 8 de novembre a les 12 hores, un taller gratuït de catifes de ciment dirigit al públic familiar. Allà els participants (a partir dels sis anys) podran decorar una rajola amb plantilles inspirades en les rajoles modernistes de l’exposició “Catifes de ciment”. El MAC recomana que les persones interessades facin la inscripció prèvia (trucant, de dimarts a dissabte, de 17 a 20h, al 93-591-41-30), ja que les places són limitades.
Altres activitats complementàries que s’han programat són la conferència “Mosaic i ceràmica. El color a l’arquitectura modernista”, a càrrec de l’especialista Marta Saliné (dijous 19 de novembre a les 19h), i una visita a la Fàbrica de Mosaics Martí de Manresa (dia i hora encara per confirmar).