Cerdanyola vol continuar amb Bellaterra

Els resultats de la consulta de Bellaterra van estar molt presents al ple del mes d’octubre, on tots els grups municipals es mostraven favorables a negociar un nou conveni i evitar, així la segregació de l’EMD.

Consulta BellaterraEl passat mes de setembre Bellaterra va treure les urnes al carrer per decidir si es volia fundar com municipi independent de Cerdanyola. La resposta va ser contundent. El «Sí» a la segregació va obtenir el 94,09% dels vots. Però al ple del mes d’octubre, tots els grups municipals es van mostrar favorables al diàleg per negociar un nou conveni i evitar, així, la segregació de l’EMD Bellaterra.

Ramón Andreu, representant de l’EMD Bellaterra al plenari de Cerdanyola, va acceptar la presentació d’un nou conveni entre l’Ajuntament de Cerdanyola i l’EMD, tot recordant que l’actual conveni s’incompleix amb regularita. Ramón Andreu va posar la condició que aquest nou conveni es sotmeti a la població de Bellaterra en un referèndum vinculant on es respecti el seu resultat.

La situació actual, aprovada a l’últim ple amb una Declaració Institucional, contempla la creació d’una taula de treball per elaborar el nou conveni que haurà de ser aprovat per la ciutadania de Bellaterra en una consulta.

Text íntegre de la Declaració Institucional

Atès el procés participatiu organitzat durant el mes de setembre per l’Entitat municipal descentralitzada de Bellaterra (EMD), en el qual es consultava la ciutadania sobre una possible segregació del municipi de Cerdanyola del Vallès, l’ajuntament vol fer públiques les següents consideracions:
En primer lloc reconeixem la legitimitat de la consulta feta a Bellaterra, com un procés participatiu que s’ha fet amb garanties i procediments clars. En conseqüència reconeixem també els resultats i mostrem la disposició d’aquest ajuntament a treballar per establir una relació entre Bellaterra i Cerdanyola del Vallès que sigui satisfactòria per tothom.

Des de l’ajuntament considerem que l’encaix entre Bellaterra i Cerdanyola del Vallès s’ha d’anar trobant a partir de l’anàlisi de les problemàtiques concretes i la recerca d’instruments que permetin anar aportant solucions efectives. Necessàriament ha de ser un procés flexible i
que s’adapti a les problemàtiques plantejades i als temes que en cada moment es considerinprioritaris.

És per aquest motiu que des de l’inici d’aquest mandat es va posar sobre la taula la proposta de negociar un nou conveni de relacions entre l’EMD i l’Ajuntament. Aquest conveni hauria de permetre actualitzar les Bases vigents actualment a partir d’acords entre els diferents grups
polítics, tant de l’Ajuntament com de l’EMD, que resolguin les discrepàncies que s’han anat generant en els anys de funcionament de l’EMD.

Tant si el Parlament de Catalunya aprova finalment una llei de constitució d’un municipi a Bellaterra, com si no ho fa, és evident que caldrà una tramitació parlamentària que no serà breu. Aquest és un procés que s’ha d’impulsar des de l’EMD. Mentrestant, l’Ajuntament de Cerdanyola continua tenint la responsabilitat de donar resposta a les problemàtiques de la ciutadania de Bellaterra, i per tant cal trobar la millor forma de fer-ho, conjuntament amb l’EMD, qui actualment ja té determinades competències. Constatades les discrepàncies en la interpretació de les actuals bases de l’acord vigent, que inclús han arribat a la via judicial, pensem que la millor forma és trobar un acord polític en forma de conveni que resolgui aquestes discrepàncies i que ens permeti posar-nos a treballar conjuntament.

Insistim en que és possible aquest encaix, que també entenem beneficiós per a Bellaterra. Un municipi de la mida de Cerdanyola del Vallès garanteix millor l’equilibri territorial i social, fet que, entre d’altres, assegura uns serveis a la ciutadania més sostenibles i eficients per
motius d’economia d’escala. A part, cal destacar la importància estratègica de Cerdanyola, municipi de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, com a pol d’investigació científica i generador de coneixement, amb gran capacitat d’atreure inversions.

Per tot el que s’exposa en aquesta declaració, proposem els següents acords:

  • Primer.- Proposar a tots els grups polítics representants a l’EMD de Bellaterra i al Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès la creació d’una taula de treball per l’elaboració d’unconveni que millori els acords vigents per tal de donar a la ciutadania de Bellaterra els serveis
    de forma eficient i de qualitat.
  • Segon.- Proposar una comissió permanent de seguiment entre el govern de l’EMD de Bellaterra i el govern municipal de l’ajuntament de Cerdanyola del Vallès, per tal d’abordarde forma regular la solució als problemes que sorgeixin en la gestió de l’àmbit local a Bellaterra.
  • Tercer.- Fer pública aquesta declaració i posar en valor tots aquells aspectes que considerem positius en el fet que Bellaterra pertanyi al municipi de Cerdanyola del Vallès.

 

 

 

Comparteix: