Expressa’t: Reaccionarà Espanya, aquest cop?

Vull dir si amb la independència de Catalunya podrà esdevenir un Estat autènticament democràtic i lliure de les seqüeles del feixisme franquista? Per que aquest feixisme ( entés que el que mana te sempre la raó) tenalla els partits de dreta que volen seguir amb l’actual distribució de la riquesa i interessos consolidats i el franquisme ha inoculat a partits que ideològicament volen un canvi social, aquella idea de “unidad de destino en lo universal”, fabricada pel feixista José Antonio Primo de Rivera fa quasi un segle i que no vol dir res, però, que els impedeix pensar i obrar pel seu compte cap a una llibertat d’acció i restar oberts a idees renovadores.

Així mateix penso que la nostra independència podria fer-los reaccionar: tant mateix si mirem el mapa, Catalunya no s’en va amb cap jaciment o reserva de fonts energètiques o altres matèries primeres. La major part del nostre territori no es apte ni per agricultura intensiva ni per assentaments urbans de magnitud eficients. Espanya ho te molt millor en tot això.

Al perdre les darreres colònies el 1898 es repatriaren grans capitals cap a la Península. Mentre a Espanya miraren cap a Madrid, es compraren títols nobiliaris, palaus, etc. que socialment deixaren les coses com abans, sols canviaren la titularitat de la propietat. En canvi, a Catalunya, els “indianos” retornats miraren a París i després de fer-se una gran mansió, que no Palau, muntaren fàbriques amb les conseqüents industries auxiliars, creació de llocs de treball, etc. Sabran els progres” espanyols aprofitar la oportunitat històrica de la conseqüent crisi?

Article de Roger Caballé- ciutadà de Cerdanyola

Comparteix: