La UAB impulsa la recerca sobre perspectiva de gènere entre els estudiants amb uns premis als millors treballs de fi de grau
Per primera vegada crea un premi per guardonar la recerca en gènere en els treballs de Fi de Grau –en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones-, que s’ha iniciat a Dret, Relacions Laborals i Criminologia, i que ara s’extendrà a totes les titulacions de la UAB.
Els tres primers premis –lliurats ahir, dimecres, 21 d’octubre- tracten del buit legal al voltant de la gestació subrogada, de l’aparent igualtat aconseguida i no real amb la conciliació de la vida laboral i familiar, i de la victimització que pateixen les dones víctimes de violència de gènere en el procés penal.
La UAB farà constar aquest reconeixement en el Suplement Europeu al Títol de cada estudiant guanyador.
Els tres estudiants guanyadors de la 1ª edició dels Premis als millors Treballs de Fi de Grau amb perspectiva de gènere a les titulacions que s’imparteixen a la Facultat de Dret han estat Isabel Pinilla Miranda (Dret), sobre un treball de gestació subrogada; Encarnación Cobo Manchado (Relacions Laborals), sobre un treball de conciliació de la vida familiar i laboral; i Sergi Salvador Tomás (Criminologia) sobre un treball de les víctimes de violència de gènere.
La UAB farà constar aquest reconeixement en el Suplement Europeu al Títol de cada estudiant guanyador. A més, crearà un catàleg amb tots els treballs fi de grau que hagin guanyat aquest premi per tal de potenciar i divulgar la recerca sobre la perspectiva de gènere.
Aquest premi, impulsat des de la Facultat de Dret de la UAB i en col·laboració de l’Institut Català de les Dones, s’han lliurat el dimecres, 21 d’octubre, en un acte a la Facultat de Dret en el que han assistit el rector de la UAB, Ferran Sancho, la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montserrat Gatell, la directora de l’Observatori per a la Igualtat de la UAB, Teresa Freixes, i la vicedeganda de la Facultat de Dret, María Jesús Espuny, en nom de la degana, Esther Zapater.
La directora de l’Observatori per la Igualtat de la UAB, Teresa Freixes, ha explicat que “avui és un dia important perquè aquesta és la primera vegada en aquesta universitat es promou la recerca sobre gènere en els treballs de grau”. I ha afegit que “el que ara ha començat a Dret és voluntat de la UAB que s’extengui a totes les titulacions”. Aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla d’Igualtat de la UAB i dins les mesures de promoció de la recerca en gènere i igualtat a les universitats europees que contempla el projecte europeu EGERA.
La vicedegana de la Facultat de Dret, María Jesús Espuny, en nom de la degana, Esther Zapater, ha explicat que no és casualitat que el premi hagi sorgit en aquesta facultat, per la tradició i sensibilitat que sempre ha mostrat al voltant d’aquesta temàtica. La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha dit que “premiar, visibilitzar i reconèixer les investigacions al voltant del gènere fa el nostre entorn més ric”. El rector Ferran Sancho ha subratllat el comprimís de la UAB per a promoure la igualtat de gènere i la igualtat d’oportunitats, i ho ha comparat amb les teories físiques: “A Física si vols moure un objecte has d’aplicar una força, i aquesta ha de ser constant; en aquest camp, passa el mateix, haurem de continuar movent, col·lectivament i de forma constant, la societat, per tal d’aconseguir que sigui més justa, més igualitària i més equitativa”.
TREBALLS FI DE GRAU GUANYADORS
-Grau de Dret: “La gestación por sustitución transnacional: entre el interés superior del menor y el interés superior del mercado”. Autora: Isabel Pinilla Miranda
El treball analitza un fenomen creixent a nivell global: el contracte de gestació per substitució amb component transnacional. El propòsit dels que recorren a aquesta pràctica a l’estranger, en Estats on està permesa, és que la filiació que d’ella resulta i es determina allà al seu favor es reconegui jurídicament als seus Estats d’origen, on està prohibida. L’ordenament jurídic espanyol declara que el contracte és nul. Tanmateix els consolats i oficines del Registre Civil estatals tenen actualment ordre del Ministeri de Justícia de practicar la seva inscripció.
Es veu necessari un debat, però no resulta fàcil localitzar punts de trobada que possibilitin el mínim consens desitjable per assolir una pacífica solució jurídica. Aquest estudi pretén, a partir de l’examen directe dels textos legals, i de l’anàlisi de la reacció administrativa i judicial— exposar l’estat actual de la qüestió i oferir una reflexió amb l’ànim de contribuir al debat, proposant una possible solució al problema.
-Grau de Relacions Laborals: “Títol: “La herencia de las ausentes en el mundo del trabajo” . Autora: Encarnación Cobo Manchado.
El treball parteix de la pregunta “¿Qué passa quan un dret col·lectiu com la conciliació de la vida laboral i familiar, en els països desenvolupats, es converteix en un dret individual?” S’analitzen les conquestes en la lluita per al reconeixement de drets civils, polítics i laborals, des d’una posició originària de desigualtat, que han aconseguit una empremta en els països desenvolupats, com una manera de viure sense diferències a nivell global, però sense poder evitar-les a nivell individual sota una capa de subtileses tant explícites com implícites.
Aquestes mesures, originades normativament, aparentment afavoreixen la incorporació de la dona al mercat laboral i potencien la maternitat per sostenir unes taxes demogràfiques òptimes i regular la igualtat efectiva entre homes i dones. Però es mantenen rols sexuats, que perpetuen desigualtats, moltes vegades invisibles malgrat coexistir en una societat democràtica i de polítiques igualitàries. Per aquest motiu, aquest treball de fi de grau, se centra, en visibilitzar-les i treure de l’anonimat als seus protagonistes a través de les seves vivències.
-Grau de Criminologia. “Una aproximación a la victimización secundaria de las mujeres víctimas de la violencia de género en el proceso penal”. Autor: Sergi Salvador Tomás
Aquesta investigació aborda la victimització secundària (els efectes psicològics perjudicials provocats en la víctima per les inadequades pràctiques provinents dels agents que intervenen en el procés penal), que poden arribar a patir aquelles dones víctimes de la violència de gènere per part de la seva parella o exparella i han decidit accedir al sistema de Justícia per veure reparats els drets que els han estat vulnerats.
A més, analitza les Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, i les limitacions en la seva aplicació a través de l’estudi dels informes i dels discursos de les professionals entrevistades. Tot i les millores en el marc normatiu i de polítiques públiques, en ocasions es detecten certes mancances que poden arribar a provocar victimització secundària, en particular, l’hostilitat que desprèn el sistema de justícia i la manca d’informació a la víctima durant el procés, l’existència d’estereotips de gènere en els professionals que intervenen, el qüestionament a la víctima i la minimització dels fets, i finalment, l’impacte de la crisi econòmica.
Els tres estudiants guardonats han rebut una litografia, cedida per l’Institut Català de les Dones, amb una inscripció de l’escriptora Montserrat Roig que diu “Continuar, aquesta és la nostra paraula”.