Acte d’homenatge a Txiki

Cerdanyola ha organitzat un acte per recordar a Jon Paredes Manotas, Txiki, amb motu el qurantè aniversari del seu afusellament a la nostra ciutat.

cartelltxikiDiferents col·lectius de memòria històrica amb el suport de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès organitzen el proper dissabte, 24 d’octubre, a les 19h i a la sala d’actes del MAC Can Domènech, un acte per homenatjar Jon Paredes Manotas, Txiki, un dels darrers condemnats a mort pel franquisme. L’acte comptarà amb la presència, entre d’altres, del diputat d’ERC Joan Tardà i de David Fernàndez. També hi actuaran cantautors bascos i catalans.

Txiki
Juan Parades Manot, “Txiki”, va ser afusellat a la nostra ciutat a les 8:30h del matí del 27 de setembre de 1975, en una clariana de bosc a prop del cementiri de Collserola. Aquest any s’escau el quarantè aniversari del seu afusellament. Fou un dels darrers afusellats per la dictadura franquista.

Juan Paredes Manot va néixer el 1954 a Zalamea de la Serena, província de Badajoz. Txiki, militant d’ETA, va ser acusat de la mort d’un policia nacional, Ovidio Díaz, durant l’atracament a una oficina bancària del Banc de Santander al carrer Casp, a Barcelona. Un jutjat militar el va condemnar a mort en un judici sumaríssim ple d’irregularitats, sense proves, i amb declaracions contradictòries. El 27 de setembre, i amb processos judicials similars, també van morir afusellats Ángel Otaegui, a Burgos; i els militants del FRAP José Humberto Baena, José Luis Sánchez Bravo i Ramón García Sanz, a Hoyo de Manzanares. Les seves execucions van aixecar una onada de protestes i condemnes contra el govern d’Espanya i els països de la Comunitat Econòmica Europea el Vaticà i les Nacions Unides van demanar l’indult.

Comparteix: