Els autònoms es rebel·len: no al pagament de 260 al mes

Una plataforma ha aconseguit recollir 110.000 signatures per demanar que la quota de la Seguretat Social es fixi en funció dels ingressos i que, els que tinguin salaris per sot del mínim interprofessional, no hagin d’abonar res.

hmMpJzyGFaeqwmD-800x450-noPadUn col·lectiu nascut a Galícia ha aconseguit recollir 110.000 signatures perquè la quota es fixi en funció dels ingressos i que, almenys per a salaris per sota del mínim interprofessional (757 euros mensuals), no hagi d’abonar res. És just que pagui la mateixa quota d’autònom una persona que guanya 50.000 euros que una que guanya 800 ?, es pregunta l’assessor Alfredo Pérez, impulsor de la plataforma. La proposta arribarà al ministre d’Hisenda a pocs mesos de les eleccions generals i, potser, Cristóbal Montoro s’entendreixi i canviï una llei que afecta un col·lectiu de 3.165.000 persones.

Pérez, que considera que «la mesura deixarà pas a nous emprenedors i els permetrà que creixin», ha fet públic un treball per països el resultat posa en evidència l’escassa competitivitat dels autònoms espanyols davant els seus col·legues europeus.

França: País idíl·lic. Els treballadors per compte propi francesos paguen quotes diferents segons la professió, els seus ingressos i els seus beneficis, però no paguen ni un euro en el primer any d’activitat. Tenen dret a assistència sanitària, jubilació, incapacitat i pensions d’invalidesa.

Regne Unit: No més de 58 euros. Han de fer front a una quota fixa que oscil·la entre els 13 i els 58 euros. No obstant això no han de fer declaracions trimestrals de l’IVA, sinó que paguen al final de l’exercici fiscal. Aquesta mesura significa una reducció de despeses.

Itàlia: Un límit. Segons l’estudi, es paga en funció dels guanys i el màxim és d’un 20%.

Portugal: Ingressos anuals. Assegura l’assessor que no hi ha quota, no cal pagar IVA i s’ingressa un 24,5% dels ingressos anuals.

Holanda: Un límit anual. Són 50 euros a l’any els que ingressen.

Alemanya: Defensa als que menys cobren. Els autònoms dipositen 140 euros mensuals si els ingressos superen els 1.700 i contracten una assegurança mèdica d’entre 150 i 200 euros.

Espanya: 260 euros. «Pagues uns 260 euros facis el que facis, guanyis el que guanyis i et posis com et posis», subratlla Alfredo Pérez, qui sí que reconeix que hi ha bonificacions dirigides a col·lectius específics. La més utilitzada és la dedicada als emprenedors menors de 30 anys que es facin autònoms per primera vegada, o que no haguessin estat d’alta en els cinc anys immediatament anteriors. Es tracta d’una tarifa plana de 50 euros. Es redueix un 80% de la quota d’autònom durant el primer semestre; un 50% durant el següent i un 30% durant un trimestre. Té una bonificació del 30% durant els 15 últims mesos.

També hi ha la possibilitat que els autònoms menors de 30 anys, en el cas dels homes, o de 35, en el cas de les dones, puguin reduir-se un 30% de la quota durant els 30 primers mesos d’activitat.

Cal triar, de manera que la pregunta és: Què compensa més, aquesta última bonificació o la de autònom emprenedor? Pérez explica:

  • Amb la tarifa plana s’acabarà pagant 4.491,54 euros durant els 30 primers mesos.
  • Amb la reducció del 30% s’abonaran 5.553.

«Llevat que es vulgui pagar mil euros de més per gust, que no crec, la tarifa plana és la millor manera de començar l’activitat», assegura el professional, que crida l’atenció dels denominats autònoms societaris (grosso modo són aquells que participen en el capital d’una societat mercantil). «No només no tenen cap bonificació, sinó que han de pagar més que els autònoms professionals o empresarials. La quota mínima a pagar és de 315 euros, es tingui o no empleat ». La recomanació generalitzada és començar d’autònom amb tarifa plana i pagar els cinquanta euros. Font: lavozdegalicia.

Comparteix: