Arriba la tercera edició del Festival Protesta
El festival internacional de curtmetratges de crítica social “Protesta” celebra aquest any la seva tercera edició, del 18 al 25 d’octubre, a Vic. En l’edició d’enguany Cerdanyola Informa serà una de les entitats col·laboradores.
La tercera edició del Protesta, el festival internacional de curtmetratges de crítica social, tindrà lloc del 18 i el 25 d’octubre a Vic, i passa, per primera vegada, de la primavera a la tardor. En aquesta edició la temàtica i fil conductor de totes les activitats és “pobles en lluita”. L’organització està convençuda que és la temàtica adequada per posar sobre la taula les lluites de diferents pobles, des de Palestina, el Kurdistan, Birmània, el Tibet o el Sàhara, fins a les lluites dels pobles indígenes americans, entre d’altres. Però també per al moment que passa Catalunya tan política, econòmica com socialment. El Protesta vol difondre el coneixement d’altres realitats socials, culturals i polítiques i contribuir a construir una societat més i millor informada. Es tracta de revisar situacions contemporànies que afecten la població que defensa drets com l’autodeterminació nacional, els drets humans o que s’oposa a les polítiques mundialitzadores del capital.
L’objectiu del festival és crear un espai específic per a la projecció, divulgació i difusió de curtmetratges de crítica social per tal de potenciar les creacions d’autors en l’àmbit nacional i internacional i esdevenir una eina de transformació social. El Setmanari La Directa va realitzar una entrevista a Àngel Amargant, impulsor del festival.
L’organització del festival ja ha fet la selecció oficials dels dotze curtmetratges presentats que passen a concurs, entre més de 800 obres audiovisuals d’arreu del món presentades:
1) A SERIOUS COMEDY
Nizar Rawi, director del Iraq Short Film Festival, cansat de no rebre cap comèdia al seu festival decideix emprendre una aventura per intentar incentivar la producció de comèdies al seu país i canviar la imatge exterior dels iraquians.
Gènere: Ficció
Director: Lander Camarero
2) ACABO DE TENER UN SUEÑO
La Irene té vuit anys i acaba de despertar d’un somni horrible.
Gènere: Ficció
Director: Javi Navarro
3) BENDITO MACHINE V – PULL THE TRIGGER
Un foraster exòtic arriba des de molt lluny per descobrir la bellesa d’un territori suposadament inexplorat. En comptes d’això es troba al mig d’un conflicte turbulent. Hi queda atrapat contra la seva voluntat i haurà d’esperar pacientment fins que passi la tempesta.
Gènere: Ficció (Animació)
Director: Jossie Malis
4) COTTON DREAMS
Els efectes secundaris d’una economia en creixement i un ampli ús de la biotecnologia van empènyer els agricultors indis crisis agrària més gran del món. Cotton Dreams s’endinsa en la vida d’una d’aquestes famílies i mostra una tràgica història d’amor, vida i sacrifici sota unes condicions extremes a l’Índia rural.
Gènere: Documental
Director: Sandeep Rampal Balhara
5) ECUADOR, CON LOS OJOS CERRADOS
Ecuador és un país ple de canvis que lluita per sortir endavant, i Mans Unides hi col·labora. La poesia ens guia per a descobrir-lo amb els ulls tancats.
Gènere: Documental
Director: Daniel Chamorro
6) EL CAMINO DE FELIPE
Felipe, un ancià tarahumara que viu a la Valle de Juárez, ha d’aconseguir diners per pagar el tractament mèdic de la seva esposa. Obligat per les circumstàncies, busca l’amo d’un bar que no té bona reputació per obtenir els diners. Rebutjat un primer cop, Felipe decideix tornar i aposta tot per aquest últim acte.
Gènere: Ficció
Director: Juan Manuel Fernández Chico
7) EL NORTE
Nadia, juntament amb els seus companys, travessen el mar en una pastera per arribar a qualsevol lloc més al nord, un indret que molts d’ells no aconseguiran veure mai.
Gènere: Ficció (Animació)
Director: Juan José Zanoletty
8) FAMILIA AYARA
La vida de Don Popa canvia quan als 11 anys descobreix el hip hop. A partir d’aquest moment es converteix en una eina que li permet somiar en un món bell dins d’un món d’injustícies. La seva fundació Familia Ayara intenta reviure aquesta experiència en tants joves com sigui possible utilitzant el hip hop com a eina de canvi positiu.
Gènere: Documental
Director: Gonzalo Escuder
9) I AM SAMI
En Sami, un nen de deu anys que viu en una zona de guerra, és forçat a prendre decisions que van més enllà del que entén; decisions que el poden privar de la seva infantesa i canviar-li la seva vida per sempre.
Gènere: Ficció
Director: Kae Bahar
10) NAMNALA
José és un home obsolet. El seu local està a punt de tancar. En un dels seus últims dies de treball, José rep una visita.
Gènere: Ficció
Director: Nacho Solana
11) SONRISAS QUE CUENTAN
“SONrisas que cuentan” és un breu relat poètic de la gesta èpica de Pallasos en Rebeldía dins el Festiclown Palestina 2011. D’una manera màgica, algú va convocar una assemblea de pallassos grillats que amb teatre, acrobàcies i artefactes volien aconseguir que al mur tingués un infart. Aquella expedició era una espècie de creuada de la felicitat. I per què no? Si existeix un mur de les lamentacions també ha d’existir un mur de rialles!
Gènere: Documental
Director: Ernest Vila
12) UN DÍA DE CAMPO
Les mateixes realitats poden tenir formes diferents segons el lloc on hagis nascut, però la infantesa hauria de ser sempre un moment feliç.
Gènere: Documental
Director: Carlos Caro Martín
Els curtmetratges es projectaran en diversos espais de Vic durant tota una setmana farcida d’activitats amb el mateix eix temàtic: el “pobles en lluita”: concerts, presentacions de llibres, taules rodones, projeccions, conferències, exposicions. La programació es farà pública en roda de premsa en uns dies.