Expressa’t: Anàlisi objectiva del resultat de les eleccions del dia 27 de Setembre

Entre tanta cridòria i tantes anàlisis interessades dels professional de la política, intentaré fer una anàlisi el menys apassionat i partidista possible.

Els antecedents

elccions1Per establir comparacions amb les darreres eleccions del 2012, cal tenir en compte diferents factors: Convergència i el PSC han patit escissions importants de dirigents destacats cap a altres formacions polítiques. En el cas convergent, Unió, que tenia 15 diputats, han passat de fer campanya a favor de les tesis de CIU a fer-ne campanya en contra, cosa que lògicament resta. Al meu entendre ha estat una de les jugades més fosques destinades a carregar-se el Procés català. Qui hi a darrere amb el temps se sabrà, perquè ara se sap tot. La guerra bruta ferotge i sense precedents de l’Estat espanyol contra Catalunya és un altre dels factors. Les elits catalanes també han jugat a la contra, i els seus interessos són més propers a la Castilla Imperial i fatxa que al poble de Catalunya.

Però tot i això la victòria del sobiranisme català és clara: 72 a 52. Endavant sense complexos.

Al mig queda Catalunya si que es pot, que va argumentar que creia més viable buscar aliances tàctiques amb una força germana (Podemos) que plantejar el tema de la independència només amb forces catalanes, seguint la tradició del PSUC. Res a criticar, però el fet que persones com Toni Morral hagin fet campanya amb la gent de Junts pel sí vol dir alguna cosa. Per tant els seus 359.496 vots no poden ser comptabilitzats com a vots del No a la independència, sinó com un camí diferent per arribar a Ítaca. I també Unió, que plantejava camins propis.

Quant a la CUP, ha estat coherent, però ara té una responsabilitat molt gran. La seva decisió pot tenir conseqüències molt serioses i transcendents per al futur del nostre país. Des del meu punt de vista si tots volem el millor per a la nostra gent, les decisions que prenguem a partir d’ara seran les que marcaran el nostre futur com a poble.

Per acabar voldria dir que veient l’acte de tancament de campanya de Ciudadanos em va venir a la memòria les actuacions de l’oposició a Veneçuela, bastant destralera, per cert. Per tant, preparem-nos a donar merescuda resposta a les actuacions dels forofos del Sr. Rivera.

Article de Josep Font

Comparteix: